15 Under 100€ Staples To Make Your Wardrobe More Sustainable

Image: Sézane

You’d think that in order to find long-lasting (both in durability and in style), high-quality pieces you’d have to save for months and switch your diet to tinned tuna and the cheapest maccheroni available. Luckily for us conscious of both the carbon footprint of our fashion obsessions and the limited size our wallets, there are bands we can rely on for affordable wardrobe staples that will stand the test of time. Here are five retail destinations to put under your radar and 15 pieces to build a solid capsule wardrobe around.

FIN: Voisi kuvitella, että kestävien (sekä käytettävyyden että ajattomuuden puolesta) ja laadukkaiden vaatteiden ja asusteiden ostamiseksi tulee säästää kuukausia, ja keskittyä ruokavaliossa purkkitonnikalaan ja marketin halvimpaan makaroniin. Onneksi meille muoti-innostuksemme hiilijalanjäljestä että lompakkomme rajallisesta koosta tietoisille on olemassa brändejä, jotka ovat onnistuneet yhdistämään laadun, vastuullisuuden ja kohtuulliset hinnat – ja ovat ilo silmälle. Nämä viisi shoppailukohdetta kannattaa laittaa muistiin, sillä näiden 15 tuotteen avulla rakentuu ajaton ja kestävä kapselipuvusto.

Sézane

Sézane is a sustainable clothing pioneer and their pieces ooze the French effortless chic. Sézane has their own philanthropic program DEMAIN that helps children access education and equal opportunities. Since 2018, they’ve raised over 4.5 million euros by donating 10% of global sales and 100% of the proceeds from a dedicated design. The brand is certified by Global Organic Textile Standard, Oeko-Tex, Forest Stewardship Council, Responsible Wool Standard and Responsible Mohair Standard and currently ¾ of their materials are eco-friendly.

FIN: Ranskalaista huoletonta tyylikkyyttä huokuva Sézane on kestävän muodin pioneeri. Oman hyväntekeväisyysohjelmansa DEMAINin kautta brändi on vuodesta 2018 kerännyt yli 4.5 miljoonaa euroa lasten koulutuksen ja tasavertaisten mahdollisuuksien tukemiseen ympäri maailman. Sézanen tuotteet on sertifioitu viidellä Ecocert-sertifikaatilla: Global Organic Textile Standard, Oeko-Tex, Forest Stewardship Council, Responsible Wool Standard ja Responsible Mohair Standard. ¾ brändin käyttämistä materiaaleista on ympäristöystävällisiä.

Moss Copenhagen

Animal welfare and social responsibility are core values of Moss Copenhagen. The Danish brand holds four Ecocert certificates: Global Recycled Standard, Responsible Down Standard, Responsible Wool Standard and Responsible Mohair Standard. Moss Copenhagen aims to be transparent about their supply chain and the corporate social responsibility strategy, while also inspiring their customers to embrace more mindful fashion consumption and take care of their garments.

FIN: Eläinten hyvinvointi ja sosiaalinen vastuu ovat Moss Copenhagenin perusarvoja. Tanskalaisella brändillä onkin neljä Ecocert-sertifikaattia: Global Recycled Standard, Responsible Down Standard, Responsible Wool Standard ja Responsible Mohair Standard. Moss Copenhagen on avoin toimitusketjustaan ja yrityksen sosiaalisen vastuun strategiasta, ja se pyrkii inspiroimaan kuluttajia kestävämpään muodin kulutukseen ja vaatteista huolehtimiseen.

Quince

San Francisco-based Quince wants to combine high quality, sustainability and affordability. Seems like an impossible task if you’re looking at the market, yet still there are several pieces under the 100€ price point. Quince is certified by Global Organic Textile Standard, Global Recycled Standard, Oeko-Tex, Business Social Compliance Initiative, Responsible Wool Standard and Responsible Mohair Standard. Their manufacturing partners are committed to responsible production, fair wages and reducing damage to the environment. Quince ships all orders directly from their factories to reduce the carbon footprint and aims to make all packaging 100% compostable by the end of 2023.

FIN: San Franciscossa majaa pitävä Quince haluaa yhdistää korkean laadun, ekologisuuden ja edullisuuden. Markkinoita katsoessa tämä tuntuu mahdottomalta tehtävältä, mutta silti Quincen ajattomasta mallistosta löytyy lukuisia tuotteita alle 100€ kipurajan. Quince on sertifioitu Global Organic Textile Standard -, Global Recycled Standard -, Oeko-Tex -, Business Social Compliance Initiative -, Responsible Wool Standard – ja Responsible Mohair Standard -sertifikaateilla. Brändin tuotantokumppanit ovat sitoutuneet vastuulliseen tuotantoon, kunnon palkkoihin ja vähentämään ympäristöhaittoja. Quince toimittaa tilaukset suoraan tehtailta hiilijalanjäljen pienentämiseksi, ja aikoo tehdä pakkauksistaan 100% kompostoituvia vuoden 2023 loppuun mennessä.

Organic Basics

If you’re looking for ethical underwear, check out Organic Basics. Designed in Copenhagen and produced ethically in  trusted, certified factories in Portugal, Turkey, Italy, Austria and Scotland, this brand uses eco-certified organic cotton and nylon, as well as OEKO-TEX certified  TENCEL™. Apart from Merino Wool and Cashmere collections, all their products are PETA Approved vegan friendly. The carbon footprint of each product is clearly marked and Organic Basics even offsets all their emissions. As a B-Corp brand, they meet the highest standards of social and environmental performance, transparency, and accountability.

FIN: Jos etsit ekologisia alusvaatteita, kannattaa tsekata Organic Basics, jonka tuotteet suunnitellaan Kööpenhaminassa ja valmistetaan eettisesti Portugalissa, Turkissa, Italiassa, Itävallassa ja Skotlannissa. Organic Basics käyttää ekosertifioitua luomupuuvillaa ja nailonia, OEKO-TEX -sertifioitua TENCELiä, ja lukuunottamatta merinovillasta ja kashmirista valmistettuja kokoelmia, kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Brändillä on B-Corp -sertifikaatti, joka tarkoittaa, että se täyttää korkeat sosiaaliset – ja ympäristöystävälliset vaatimukset, ja on toiminnassaan läpinäkyvä ja luotettava. Jokaiseen tuotteeseen on merkitty sen hiilijalanjälki ja Organic Basics myös kompensoi kaikki päästönsä.

Vestiaire Collective

Of course, the most sustainable choice is not to buy new clothes at all. And when it comes to animal products such as leather accessories and shoes, there’s even more reasons to buy second-hand. Vestiaire Collective is on online marketplace where you can find amazing pieces, from rare vintage gems to the most on-trend items. By choosing pre-owned pieces from ethical and sustainable brands, such as Balenciaga, Stella McCartney, Maggie Marilyn or Reformation, you’ll double the good.

FIN: Luonnollisesti kaikkein ekologisin vaihtoehto on olla ostamatta lainkaan uusia vaatteita. Erityisesti second handia kannattaa suosia eläinperäisiä tuotteita, kuten nahka-asusteita ja -kenkiä ostaessa. Vestiaire Collective on netin markkinapaikka, josta voi tehdä mitä uskomattomampia löytöjä, aina vintagehelmistä tämän päivän halutuimpiin trendituotteisiin. Valitsemalla käytetyn tuotteen evastuulliselta brändiltä, kuten Balenciagalta, Stella McCartneylta, Maggie Marilynilta tai Reformationilta, tuplaat ostoksesi hyvää tekevän vaikutuksen.

P.S. If you’re interested in the sustainability rating of your favourite brand, you can check it here.

FIN: Jos olet kiinnostunut suosikkimerkkisi vastuullisuudesta, voit tarkistaa sen täältä.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: