Fuss-Free Recipes For May Day Brunch

The 1st of May is a very Finnish holiday. Known as Vappu, it has evolved from a Catholic celebration of the 18th century via left-wing political parties of the 1970s and the International Labour Day to an all-around spring festivity. It symbolises the end of gruelling winter but also the end of school year and graduation for students. For Finns, May Day wouldn’t be complete without munkki (sugar-coated doughnuts) and sima (a low-alcohol fermented honey beverage), but a contemporary take on the holiday is to prepare a beautiful brunch served al fresco – and yes, we Finns will have our Vappu picnic even if it snowed. Here are some of my favourite recipes for a fuss-free May Day brunch. The prep time for all of them is less than 30 minutes and you can even prepare them a day before.

FIN: Vappu lähestyy! Se on muuttanut muotoaan 1700-luvun katolilaisesta juhlasta työväenliikkeen vappumarssien ja kansainvälisen työväen päivän muistamisesta opiskelijoiden kevätriehaksi, mutta kevään alkamisen juhlinta on meille suomalaisille aina ollut tärkeää. Monille vappu ei olisi mitään ilman munkkeja ja simaa, mutta jos perinteiset vappuherkut eivät kolahda, voi vapunpäivän picnic-korin täyttää ihanilla brunssiherkuilla. Koska ulkonahan vappubrunssi nautitaan – satoi tai paistoi. Tässä helpot ja herkulliset reseptit vaivattomaan vappubrunssiin, joka sopii myös erityisruokavalioita noudattaville. Kaikkien reseptien valmisteluaika on alle puoli tuntia, ja ne voi hyvin myös valmistaa edellisenä päivänä.

Spicy Roast Potatoes with Tahini and Soy by Yotam Ottolenghi

One of my all-time favourites, the celebrated Yotam Ottolenghi has combined the best parts of roast potatoes and a potato salad into a flavoursome vegan dish that can be enjoyed either hot or cold. Use gluten-free soy sauce if necessary. Find the recipe here. // FIN: Suosikkikokki Yotam Ottolenghi on yhdistänyt paistettujen perunoiden ja perunasalaatin parhaat puolet maukkaaksi, vegaaniseksi lisukkeeksi, joka toimii sekä lämpimänä että kylmänä. Tarvittaessa vaihda soijakastike gluteenittomaan. Resepti löytyy täältä.

Better-Than-Restaurant Falafel by Minimalist Baker

99% of people even with dietary restrictions can enjoy falafels. And 99% of adults and kids alike can’t get enough of them. This recipe by Minimalist Baker is not the most traditional, and uses collard greens or swiss chard for extra veggie punch, but it is shockingly simple, quick and tasty. Find the recipe here. // FIN: 99% ihmisistä, jopa erikoisruokavalioita noudattavista voivat huoletta syödä falafeleja. Ja 99% niin aikuisista kuin lapsistakin rakastaa niitä. Tämä Minimalist Baker resepti ei ole ehkä kaikkein perinteisin, mutta sitäkin nopeampi, helpompi ja herkullisempi. Nämä falafelit saavat vihreän värinsä ja aimo annoksen vitamiineja ja hivenaineita lehtikaalista tai mangoldista. Kurkkaa resepti täältä.

Feta And Pomegranate Salad by BBC Good Food

Salty feta cheese and tangy sweet pomegranate are an unbeatable duo. In this recipe from BBC Good Food, the cheese gets a quick marinade in lemon juice and garlic while the rest of the dish comes together. See the recipe here. // FIN: Suolainen feta ja kirpakan makea granaattiomena ovat lyömätön pari. Tässä BBC Good Foodin reseptissä fetajuusto saa nopean kylvyn sitruuna-valkosipulimarinadissa, kun salaattipohja valmistuu. Tutustu reseptiin täällä.

Roasted Carrots With Tahini Yoghurt by Thomasina Miers

This is another genius side dish that works either straight from the oven or chilled. I read this the first time on The Guardian’s Feast Magazine during the first lockdown and have returned to the recipe numerous times. The hero of the dish are the gently crushed coriander seeds that lift the taste profile to another level. Find the recipe here. // FIN: Tässä toinen nerokas lisuke, jonka voi tarjota joko suoraan uunista tai viilennettynä. Löysin reseptin brittiläisen The Guardian -sanomalehden ruokaliitteestä ensimmäisen koronalockdownin aikana, ja olen palannut siihen sen jälkeen lukuisia kertoja. Reseptin twist on kevyesti rouhituissa korianterinsiemenissä, jotka nostavat porkkanoiden maun uuteen ulottuvuuteen. Resepti on luettavissa täällä.

The Best Gluten-Free Banana Bread

gluteeniton banaanileipä resepti

This banana bread recipe is a result of my cooking experiments and I’m pretty proud of it. A brunch-table favourite among the guests over the past few years, it’s gluten-free and you can easily make it vegan by swapping the egg for a flax egg and yoghurt to a dairy-free alternative. Find the recipe here. // FIN: Tämän banaanileivän resepti syntyi monien kokeilujen tuloksena, ja se onkin ollut brunssivieraideni suosikki jo useamman vuoden ajan. Leipä on gluteeniton, ja siitä saa helposti myös vegaanisen vaihtamalla kananmunan pellavansiemenmunaan ja jogurtin maidottomaan vaihtoehtoon. Tsekkaa resepti täältä.

Leftover Oatmeal Chocolate Chip Cookies by Tuulia

Cookies work great on a buffet-style brunch as they don’t need to stay warm or cool. They also make the perfect dessert for a picnic as they are easier to pack than, say, a cheesecake. But the best thing about these gluten-free cookies by Tuulia is that they’re made from leftover oatmeal. Prepare a big batch for breakfast and use the leftovers for these luscious, chocolaty treats. Check the recipe here. // FIN: Keksit sopivat buffet-tyyliseen brunssipöytään hyvin, sillä niiden jäähtymisestä tai sulamisesta ei tarvitse murehtia. Ne on myös kätevämpi pakata mukaan picnicille, kuin esimerkiksi juustokakku. Mutta parasta näissä Tuulian gluteenittomissa kekseissä on se, että ne on valmistettu aamiaispuuron jämistä. Keitä aamulla iso satsi kaurapuuroa ja käytä loput näihin mehukkaisiin, suklaisiin herkkuihin. Tsekkaa resepti täältä.

Blood Orange French 75 Pitcher by The Kitchn

Make a big batch of this delicious yet simple cocktail in a pitcher, jug or a dispenser beforehand. Inspired by the classic French 75, this cocktail swaps lemon juice for blood orange. Use honey or maple syrup if you want to make it without refined sugar and choose alcohol-free sparkling wine for a virgin cocktail. Find the recipe here. // FIN: Tee ennakkoon valmiiksi iso satsi tätä herkkucocktailia kannuun tai hanalliseen juoma-annostelijaan. Klassisesta French 75 -cocktailista inspiraationsa saanut juoma maustetaan veriappelsiinilla, ja siitä saa helposti mocktailin valitsemalla alkoholittoman kuohuviinin. Vaihda sokerisiirappi hunajaan tai vaahterasiirappiin jos haluat välttää valkoista sokeria. Resepti löytyy täältä.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: