Five Niche Perfumeries You Should Know

Niche perfumes have become more and more popular as consumers have become more conscious. The preferences have changed from big international brands with glitzy celebrity advertisements to brand awareness; environmental, ecological and social values and the origins of the ingredients. Many of us are happy to pay a little extra to know we can wear the fragrance with a good conscience. Niche perfumes are produced in small batches and the uniqueness tempts those who don’t want to sit next to the same scent on the bus. Here are five interesting niche perfumeries you should have under your radar.

FIN: Mitä tiedostavammaksi kuluttajat tulevat, sitä enemmän pienet, itsenäiset parfyymibrandit kasvattavat suosiotaan. Suurten muotitalojen julkkiksia vilisevät mainokset eivät vedä enää puoleensa, vaan ostopäätöksiä ohjaavat nyt myös tuoksutalon ympäristö-ja sosiaaliset arvot sekä tieto ainesosien alkuperästä. Hyvästä omastatunnosta moni myös maksaa mielellään vähän ekstraa. Niche-tuoksuja valmistetaan pienissä erissä, joten uniikkia tuoksua etsivälle tärkeä valintakriteeri voi olla myös se, ettei bussissa viereen istu samalta tuoksuva kaveri. Tässä siis kiinnostavaa niche-tuoksubrändiä jotka kannattaa pitää mielessä, kun seuraavan kerran lähdet metsästämään uutta putelia.

Nakuna Helsinki

Founded in 2019 by Anu Igoni and Jaakko Veijola, Nakuna Helsinki is a Finnish fragrance brand reflecting the Nordic mindset. The five scents; Iho, Musta, Mittumaari, Avanto and Ralli each represent a Finnish mood and have been created in collaboration with the world’s leading perfumers, Yann Vassnier, Nadège Legarlantezec, Fernandez Jorge and Olivier Pescheux. Nakuna uses both botanicals and synthetics, as many natural ingredients are endangered and collecting them would be harmful to animals.

FIN: Anu Igonin ja Jaakko Veijolan vuonna 2019 perustama Nakuna Helsinki on suomalainen tuoksubrändi, joka kuvastaa pohjoismaista mielenlaatua. Nakunan viisi tuoksua, Iho, Musta, Mittumaari, Avanto ja Ralli, edustavat kukin tiettyä, suomalaisille ominaista tunnelmaa. Tuoksut on luotu yhteistyössä maailman johtaviin parfymisteihin kuuluvien Yann Vassnierin, Nadège Legarlantezecin, Fernandez Jorgne and Olivier Pescheuxin kanssa. Nakuna käyttää sekä kasviperäisiä että synteettisiä ainesosia, sillä jotkin luonnolliset ainekset ovat uhanalaisia, ja niiden kerääminen saattaisi vahingoittaa eläimiä.

Photo: Nakuna Helsinki

Iho (138,00€), is described as described as an interplay of kink and cleanliness.

Top: cedarwood, olibanum | Heart: guaiac wood, sandalwood | Base: amber, benzoin, vanilla

ORMAIE

Parisian ORMAIE was founded in 2018 by a mother and son duo Marie-Lise Jonak and Baptiste Bouygues. Their values and aesthetics nod strongly to bot art and nature, and the brand’s seven fragrances are all 100% natural, cruelty free and vegan. The raw materials are selected for their quality and the ethical and ecological conditions in which they are produced. The glass bottles are manufactured with renewable energy and the hand-polished wooden caps are sculpted in beech wood from responsibly-managed forests.

FIN: Pariisilainen ORMAIE syntyi vuonna 2018 äiti-poika-duo Marie-Lise Jonakin and Baptiste Bouyguesin luomuksena. Brändin arvot ja estetiikka nojaavat vahvasti sekä taiteeseen, että luontoon, ja ORMAIEn seitsemän tuoksua ovatkin kaikki 100% luonnollisia, eläinkoevapaita ja vegaanisia. Raaka-aineet valitaan tarkoin niiden laadun ja alkuperän eettisten ja ekologisten olosuhteiden mukaan, ja lasipullojen valmistukseen käytetään uusiutuvaa energiaa. Pieniltä taideteoksilta näyttävät pyökkikorkit on käsin hiottu ja puutavara hankittu vastuullisesti hoidetuista metsistä.

Photo: ORMAIE

Toï Toï Toï (130,00€) is what we actors, dancers and singers say to wish good luck before going on stage.

Top: incense, black pepper | Hear: cedar, sandalwood, patchouli | Base: vetiver, vanilla, nargamotha

Heretic Parfum

Heretic Parfum has “chosen to disrupt the status quo” and creates clean, non-gendered fragrances that also utilise the therapeutic properties of natural extracts. Founder/Perfumer Douglas Little speaks for natural ingredients and transparency, the brand is particularly proud of their eco-conscious efforts: the fragrances are free from synthetics, vegan, and never tested on animals. They even use non-GMO organic sugarcane alcohol rather than the industry-standard denatured alcohol. Heretic perfumes can also be layered to create a unique blend.

FIN: Heretic Parfum on “päättänyt häiritä status quota” ja valmistaa puhtaita, sukupuolineutraaleja tuoksuja, jotka myös hyödyntävät luonnollisten uutteiden terapeuttiset vaikutukset. Perustaja-parfymisti Douglas Little on luonnollisten ainesosien puolestapuhuja, ja tuoksutalo onkin erityisen ylpeä ekologisista ponnisteluistaan: tuoksuissa ei käytetä synteettisiä ainesosia eikä eläinkokeita, ja ne ovat vegaanisia. Denaturoidun alkoholin sijasta Heretic käyttää GMO-vapaata luomusokeriruokoalkoholia. Tuoksut sopivat hyvin myös kerrostamiseen, ja niistä voikin luoda yksilöllisen sekoituksen.

Photo: Heretic Parfum

Dirty Lemon (139,22€) brings “something new and a bit naughty to lemon’s squeaky clean image”. It’s a dazzling perfume of zesty highs, wicked lows, and an effervescent finale.

Top: lemon, lime, lemon petitgrain | Heart: bergamot, ylang ylang | Base: patchouli, sandalwood, juniper, pink & black pepper

D.S. & Durga

Another perfume house heavily influenced by art is D.S. & Durga. Run by couple Kavi and David Moltz, the brand was born in Brooklyn and aims to translate “musical and literary spaces into scent”. Of course, there is a Spotify playlist for every scent to get you in the mood. David is the perfumer, while Kavi designs everything. The scents are 100% vegan and the brand uses recyclable packaging and biodegradable shipping materials.

FIN: Toinen taiteesta vaikutteensa saava parfyymitalo on D.S. & Durga. Pariskunta Kavi ja David Moltzin Brooklynissä perustama brändi pyrkii kääntämään musiikilliset ja kirjalliset tunnelmat tuoksuiksi. Ja tottakai, jokaiselle tuoksulle on myös oma soittolistansa Spotifyssa. David on brändin nenä, ja Kavi vastaa visuaalisesta ilmeestä. D.S. & Durgan tuoksut ovat 100% vegaanisia ja pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä tai biohajoavia.

Photo: D.S. & Durga

Burning Barbershop (140,00€) captures “a century-old bottle of oil found in the smoldering embers of a building”.

Top: spearmint, lime, hemlock spruce | Heart: lavender, absolute, Turkish rose | Base: burnt oil, vanilla, hay

Matiere Premiere

The founder and perfumer of Matiere Premiere is Aurélien Guichard, the man behind such favourite scents as Gucci Guilty, Issey Miyake Pleats Please and Narciso Rodriguez Narciso. But Matiere Premiere is his personal project. Guichard is also the only perfumer with his own rose garden and he produces his own Rose Centifolia. The genderless perfumes each focus on one raw ingredient.

FIN: Matiere Premieren luoja Aurélien Guichard on mies monien suosikkituoksujen, kuten Gucci Guiltyn, Issey Miyake Pleats Pleasen, ja Narciso Rodriguez Narcison takana. Matiere Premiere on kuitenkin Guichardin henkilökohtainen projekti. Hän on myös maailman ainut parfymisti, joka kasvattaa itse kartanoruusut tuoksuihinsa. Brändin sukupuolineutraalit tuoksut nostavat kukin yhden luonnon raaka-aineen parrasvaloihin.

Photo: Matiere Premiere

Radical Rose (190,00€) is the most concentrated fragrance of Centifolia Rose absolute. It’s the perfect scent to celebrate the first days of spring.

Top: pepper berries, saffron | Heart: Rose Centifolia | Base:  labdanum cistus, patchouli, vanilla

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: