Rose & Cardamom Pavlova

This recipe gives the traditional dessert a flavourful twist. Pavlova is such an easy treat and a fool-proof crowd pleaser but sometimes you just want to mix things up. I love using cherries as they really compliment the flavours of cardamom and rosewater but you can swap them for any other berries if you like. I’ve even used mango and kiwi fruit when I haven’t had any berries at hand. Pavlova is naturally gluten-free, but you can easily make it dairy-free by replacing Greek yoghurt with coconut yoghurt. You can prepare the meringue the night before and just add the filling before serving. I prefer icing sugar over caster sugar as it dissolves quickly and creates gorgeously fluffy merigue.

FIN: Tämä resepti tuo vaihtelua perinteiseen jälkiruokaan. Pavlova valmistuu helposti ja miellyttää takuuvarmasti, mutta joskus tuttua herkkua tekee mieli twistata. Kirsikat täydentävät kardemumman ja ruusuveden makuja täydellisesti, mutta voit käyttää tähän myös marjoja – miksei jopa trooppisia hedelmiä, kuten mangoa ja kiiviä. Pavlova on luontaisesti gluteeniton, mutta saat siitä helposti maidottoman vaihtamalla kreikkalaisen jogurtin kasvipohjaiseen. Voit valmistaa marengin jo edellisenä iltana ja lisätä täytteen juuri ennen tarjoilua. Suosin marengin valmistuksessa nopeasti sulavaa tomusokeria, joka takaa lyhyemmän vispausajan, mutta ihanan kuohkean lopputuloksen.

For 8-10

Meringue:

 • 4 egg whites
 • 225g icing sugar
 • 1 tsp lemon juice
 • 1 tbsp rose water
 • pinch of salt

Filling:

 • 500g full-fat Greek yoghurt
 • 8 green cardamom pods
 • 400g fresh or frozen cherries
 • 50g chopped mixed nuts
 • edible rose buds or petals

Method:

Preheat the oven to 140°C / fan 120°C / gas 1. Beat the egg whites until soft peaks form. Mix in the lemon juice, rose water and a pinch of salt. Sift the icing sugar in slowly through a sieve while constantly whisking. The meringue is ready when you can hold the bowl upside down. Spread the mixture on a lined baking tray and bake for 60-75 minutes. Let cool completely before adding the filling.

Grind the cardamom with pestle and mortar and mix in the yoghurt. Spread evenly over the meringue. Layer the cherries on top and sprinkle with chopped nuts. Garnish with edible rose buds or petals. Serve immediately.

8-10:lle hengelle

Marenki:

 • 4 valkuaista
 • 225g tomusokeria
 • 1 tl sitruunamehua
 • 1 rkl ruusuvettä
 • ripaus suolaa

Täyte:

 • 500g kreikkalaista jogurttia
 • 1 tl jauhettua kardemummaa tai 8 kokonaista
 • 400g kirsikoita, tuoreita tai pakastettuja
 • 50g pähkinärouhetta
 • syötäviä ruusun terälehtiä tai kukintoja

Lämmitä uuni 140°C / kiertoilma 120°C. / kaasu 1. Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sitruunamehu, suola ja ruusuvesi. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan siivilän läpi, koko ajan vispaten. Marenki on valmista, kun kulhon voi kääntää ylösalaisin. Levitä tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 60-75 minuuttia.

Anna marengin jäähtyä kunnolla ennen täytteiden lisäämistä. Sekoita kardemumma jogurttiin ja levitä marengin päälle. Ripottele kirsikat ja pähkinärouhe, sekä viimeistele syötävillä kukilla.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: