Easy Gluten-Free Chicken Lasagne

Easy gluten-free lasagne

It’s been a while since I’ve shared a recipe but this lazy cook’s lasagne experiment turned out so yummy I just have to share it. Even if you didn’t suffer from coeliac disease, I encourage you to try gluten-free pasta. It has come a long way from mushy, sticky and tasteless – now you really can’t tell the difference from the real thing in taste and consistency.

I have altered the traditional lasagne alla bolognese in a few other ways than just making it gluten-free. Whether you’re concerned about your carbon footprint (arrivederci red meat) or your waistline (au revoir béchamel sauce), this recipe will save your time and your conscience. Low-emission and low-fat ground chicken taste gorgeous in this rich tomato sauce and while we’re on the subject of healthy eating – ricotta gives the dish lightness and softness the heavy béchamel could never achieve. Quick, easy and guilt-free, all your dinner guests will be queueing for seconds.

garlic

FIN: Siitä on aikaa, kun viimeksi kirjoitin keittiöseikkailuistani, mutta tämä laiskan kokin lasagnekokeilu osoittautui niin menestyksekkääksi, että resepti on pakko jakaa. Vaikka et kärsisikään keliakiasta, kannustan silti kokeilemaan gluteenittomia lasagnelevyjä. Suurin osa ihmisistä tuntee vehnän turvottavan, ja gluteenittomat pastat ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Enää mausta ja koostumuksesta ei huomaa eroa.

Tämä resepti poikkeaa perinteisestä lasagne alla bolognesesta parilla muullakin tavalla. Olitpa sitten huolissasi ruokavaliosi vaikutuksista kasvihuonepäästöihin tai vyötärönympärykseeksi, tämä resepti ratkoo molemmat pulmat. Vaihdoin punaisen lihan kanan jauhelihaan, ja raskaan béchamelkastikkeen ricottajuustoon puhtaasti laiskuuttani – kuka nyt jaksaa lähteä tekemään valkokastiketta alusta – mutta ajan lisäksi tämä kikka säästää omatuntoasi. Ricotta tuo myös ruokaan pehmeyttä ja ilmavuutta, mihin béchamel ei koskaan pysty. Tässä siis nopea, helppo ja huoleton resepti, jolla saat illallisvieraasi takuulla santsauskierrokselle.

Chicken Lasagne

Easy Gluten-Free Chicken Lasagne

For 6
Prep: 20 min, cooking: 40 min

Ingredients:

 • 1 Onion
 • 3 Cloves of garlic
 • 3 tsp Dry mixed herbs
 • 1 tbsp Caster sugar
 • 500 g Ground chicken
 • Salt and black pepper to taste
 • 500 g Tomato passata
 • 100 ml Red wine
 • 400 g Ricotta
 • 150 g Grated mature cheese, e.g. Cheddar or Emmental
 • Gluten-free lasagne sheets

Preheat the oven to 200°C (fan 180°C). In a large skillet, heat up some olive oil. Chop the onions and garlic and fry until golden. Add the herbs and sugar and continue frying until caramelized.

Season the ground chicken and add to the onion mix. Fry until fully cooked. Add the red wine, then the passata. Check the salt and pepper, add more if needed. Lower the heat and let simmer while you grate the cheese.

Layer the sauce, lasagne sheets, ricotta, and grated cheese in an oiled oven dish and cook for 40 minutes.

Helppo gluteeniton kanalasagne

Kuudelle
Valmistelut 20 min, paistoaika 40 min

Ainekset:

 • 1 Sipuli
 • 3 Valkosipulinkynttä
 • 3 ts Kuivattuja yrttejä (esim. Provencale mix)
 • 1 rkl Sokeria
 • 500 g Kanan jauhelihaa
 • Suolaa ja rouhittua mustapippuria
 • 500 g Paseerattua tomaattia
 • 100 ml Punaviiniä
 • 400 g Ricottaa
 • 150 g Juustoraastetta (esim. Cheddar tai Emmental)
 • Gluteenittomia lasagnelevyjä

Laita uuni lämpenemään 200°C (kiertoilma 180°C). Pilko sipuli ja valkosipuli, ja ruskista ne isolla pannulla oliiviöljyssä. Lisää yrtit ja sokeri, ja sekoittele kunnes sipulit karamelisoituvat.

Suolaa ja pippuroi jauheliha ja lisää pannulle. Paista kunnes kypsää. Lisää punaviini ja tomaattipassata, sekä tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria. Laske lämpöä ja jätä porisemaan hetkeksi.

Lado öljyttyyn uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, lasagnelevyjä, ricottaa ja juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: