Designer Interview: Roma Narsinghani

Held in July, Helsinki Fashion Week is an industry leader when it comes to sustainable and ecological fashion. One of the most memorable shows during the event was Indian jewelry designer Roma Narsinghani, who thrives to modernize traditional Indian jewelry and produce sustainably. After being blown away by the beauty of Roma’s designs, I had a chance to ask her about her views.

FIN: Heinäkuussa järjestetty Helsinki Fashion Week on alan johtotähtiä ekologisessa muodissa. Yksi tapahtuman vaikuttavimmista näytöksistä oli intialaisen korusuunnittelija Roma Narsinghanin, joka haluaa modernisoida intialaista koruperinnettä ekologisesti. Suomenkielinen versio haastattelusta löytyy alempaa.

From Roma Narsinghani SS19 at Helsinki Fashion Week

Your designs definitely tell a story and have a strong heritage feel. Where do you draw inspiration?

”I think inspiration is everywhere, mostly architecture and geometry is what inspires me. Having long been inspired by structural elements, for our SS19 collection we took to the rhythmic fluidity of dance. In Hindu mythology, Lasya, a dance performed by Goddess Parvati is a response to Lord Shiva’s fierce and vigorous dance, Tandava. The combination of Lasya, Tandava and assimilation of dance through geometry is depicted in every piece of this collection.”

* In Hindu Lasya stands for beauty, happiness and grace while Tandava signifies the cycle of creation, preservation and dissolution.

How do you ensure that your products are manufactured sustainably?

”All our pieces are handcrafted in reclaimed brass and they are all nickel and lead free. We source all our materials only from local vendors to help strengthen the community and encourage employment and artisanship.”

Sustainability seems to be the new luxury. People with lower income might not have the ability to choose sustainable fashion as it is often more expensive than mass-produced fast fashion. How do you see this problem tackled?

”I think this is a transition phase. Sustainability is a lifestyle and not a choice. As we go about creating a circular economy and new processes, it will bring down the prices of sustainable goods. And yes, even if it is more expensive one can be responsible about their buying choices. Buy fewer items, buy second hand.”

Lasya 1
From Lasya collection

At Helsinki Fashion Week you won Sustainable Design Award with another Indian brand Graine. Are Indian female designers leading a sustainable fashion revolution?

”I would say there is a healthy mix of designers with a sustainable brand ethos. I am thankful to Fad international and Helsinki Fashion Week for giving Indian designers this platform and award.”

Who would you love to collaborate with and why?

”I would love to collaborate with Amour Vert. Their mission is to reduce waste, at every part of the supply chain. I particularly love the breezy looks they create, and would be a perfect fit for our jewelry.”

Besides fashion, what are you passionate about?

“Traveling and art. I started from fine arts so sketching is really close to to my heart.”

The industry changes rapidly. Where do you see yourself in 5 years?

”I would like to innovate with every collection. I hope in the next 5 years we can be completely zero waste.”

Lasya 2
From Lasya collection

FIN: Korusi kertovat arinaa, ja niissä on vahva perinnekorujen tuntu. Mistä saat inspiraatiosi?

”Inspiraatiota on kaikkialla, mutta eniten inspiroidun arkkitehtuurista ja geometriasta. Olen ollut pitkään kiinnostunut erilaisista rakenteista, mutta SS19 -kokoelmassani hain tanssin rytmistä aaltoilevuutta. Hindumytologiassa Lasya, Jumalatar Parvatin esittämä tanssi on vastaus Lord Shivan maskuliiniselle ja voimakkaalle tanssille, Tandavalle. Näiden yhdistelmä ja tanssin kuvaaminen geometrian kautta kuvastuu kokoelman jokaisessa korussa.

* Hindumytologiassa Lasya kuvastaa kauneutta, iloa ja viehekyttä, kun taas Tandava symboloi uuden luomisen, säilyttämisen ja hajottamisen kiertokulkua.

Kuinka varmistat, että korusi valmistetaan kestävän kehityksen periaatteilla?

”Kaikki korumme on käsintehtyjä, ja käytämme vain nikkelitöntä ja lyijytöntä kierrätysmessinkiä. Materiaalit tulevat lähikauppiailta vahvistaaksemme yhteisöllisyyttä ja työllistymistä, sekä tukeaksemme paikallista artesaaneja.”

Ekologisuus tuntuu olevan uutta luksusta, johon kaikilla ei ole varaa. Ekologinen muoti on usein massatuotettua ketjumuotia kalliimpaa, eikä kaikilla ole mahdollisuutta valita. Miten näet tämän ongelman ratkottavan?

”Olemme siirtymävaiheessa. Ekologisuus on mielestäni elämäntapa, ei valinta. Kun kehittelemme uusia kiertotalouden uusia tuotantotapoja, myös hintataso tulee laskemaan. Ja vaikka ekologinen muoti on kalliimpaa, jokaisen täytyy ottaa vastuu omista kulutustavoistaan. Osta vähemmän, osta käytettyä.”

Lasya 3
Lasya -kokoelmasta

Sinut palkittiin Helsinki Fashion Weekilla Sustainable Design Awardilla yhdessä toisen intialaisen brändin, Grainen kanssa. Johtavatko intialaiset naissuunnittelijat ekologisen muodin vallankumousta?

”Sanoisin, että monet suunnittelijat täällä pohjaavat kestävän kehityksen arvomaailmaan. Olen kiitollinen FAD Internationalille ja Helsinki Fashion Weekille intialaisten suunnittelijoiden esiin nostamisesta.”

Kenen kanssa haluaisit tehdä yhteistyötä ja miksi?

Amour Vert. He pyrkivät vähentämään jätettä toimitusketjun joka vaiheessa. Rakastan brändin rennon huolettomia vaatteita, ja ne sopisivat loistavasti yhteen korujeni kanssa.”

Mihin muuhun kuin muotiin suhtaudut intohimoisesti?

”Matkustamiseen ja taiteeseen. Aloitin urani taidepuolella, joten luonnostelu on hyvin lähellä sydäntäni.”

Muotiala muuttuu kovaa vauhtia. Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

”Haluan luoda uutta joka kokoelmalla. Toivon, että viiden vuoden kuluttua voisimme olla täysin nollahukkabrändi.”

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: