Why Bottega Veneta Is All Of A Sudden On Everybody’s Lips

bottega veneta pre fall 2019

It happened almost overnight. All of a sudden my Instagram feed was flooded with Bottega Veneta, the slightly dusted Italian luxury brand. Then why were all the cool kids going crazy about it? 

We need to go slightly on a side-track to see the big picture. When Pheobe Philo’s era at Céline ended in 2017 the fashion crowd went mourning. Who would now clad the strong, elegant working women who didn’t dress up for anyone else but themselves? As fashionistas showed their eternal love and respect for Philo on social media with @oldceline, Philo’s successor Hedi Slimane took the French label to a completely different direction. Slimane’s bold move wasn’t received as well as Alessandro Michele’s Gucci revamp a few years back, and he was accused of destroying Philos legacy and making Céline look like new Saint Laurent. And admittedly, at a glance Slimane’s first collection for Celine (yes, he also took away the é) had a lot in common with his previous ones for Saint Laurent. Slimane stayed true to his own voice but with that, he became the most hated person in fashion.

FIN: Kaikki tapahtui kuin silmänräpäyksessä. Yhtäkkiä Instagram-syötteeni tulvi kuvia Bottega Venetan uusimmasta kokoelmasta. Miksi muodin sisäpiiri oli niin hullaantunut tähän hieman pölyttyneeseen italialaisbrändiin?

Jotta saamme paremman käsityksen tilanteesta, on poikettava hetkeksi sivuraiteelle ja vuoteen 2017, kun Pheobe Philon aika Célinen johdossa päättyi. Philophileiksi itseään kutsuvat suunnittelijan suurimmat fanit olivat hukkua suruunsa – kuka nyt suunnittelisi vaatteita vahvoille, eleganteille, työssäkäyville naisille, jotka pukeutuvat vain itseään varten? Samalla, kun @oldceline -liike levisi sosiaalisessa mediassa, Célinen uusi luova johtaja Hedi Slimane päätti viedä ranskalaisbrändin aivan toiseen äärilaitaan – ja hyvä niin. Slimanen uutta suuntaa ei kuitenkaan otettu vastaan yhtä menestyksekkäästi, kuin Alessandro Michelen taannoin masinoimaa Guccin totaaliuudistusta, vaan häntä syytettiin Philon perinnön tuhoamisesta ja Célinen muuttamisesta uudeksi Saint Laurentiksi. Ja myönnettäköön, Slimanen ensimmäisessä Celine -kokoelmassa (kyllä, hän myös poisti é:n nimestä) oli paljon yhtäläisyyksiä hänen aiempiin Saint Laurent -kokoelmiinsa, mutta ainakin hän pysyi uskollisena omalle tyylilleen. Se vain teki Slimanesta hetkellisesti muotimaailman vihatuimman miehen.

Slimane’s identifiable style. Above Saint Laurent Fall 2016 and below Celine Fall 2019 via Vogue

So, back to Bottega Veneta. Founded in Vicenza in 1966, Bottega Veneta has always been known for high quality leather goods, timeless design and traditional Italian craftsmanship. In 2001 the brand was acquired by Kering (former Gucci Group) and German-born Tomas Maier took the reins as Creative Director. Under Maier’s leadership Bottega Veneta increased its sales rapidly and became the household name it is today. However, when maximalism, bold prints and in-your-face logos started to gain ground in luxury retail a few years ago, the brand fell into hibernation. Maier’s famous slogan ”When your own initials are enough” suddenly wasn’t enough anymore and his departure was announced in 2018.

FIN: No niin, takaisin Bottega Venetaan. Vicenzassa vuonna 1966 perustettu Bottega Veneta on aina ollut synonyymi korkealaatuisille nahkatuotteille, ajattomalle designille ja perinteiselle, italialaiselle käsityötaidolle. Vuonna 2001 Kering (entinen Gucci Group) osti merkin ja nimitti saksalaisen Tomas Maierin sen pääsuunnittelijaksi. Maierin johdolla Bottega Venetan myynti kasvoi hurjaa vauhtia, ja se saavutti nykyisen asemansa luksusmuodin huipulla, mutta maksimalismin noustessa muutama vuosi sitten Bottega joutui vaikeuksiin. Kun luksusmuodin uuden kuluttajat – milleniaalit – halusivat räikeitä printtejä ja logoja, Bottega Venetan tunnuslause ”Kun omat nimikirjaimesi riittävät” ei enää riittänytkään. Maierin pesti luovana johtajana päättyi 17 vuoden jälkeen vuonna 2018.

Bottega Veneta Fall 2015 by Tomas Maier and Fall 2019 by Daniel Lee via Vogue

When Philo’s exit from Céline left a void, someone had to fill it. And surprisingly enough, it was Philo’s protégé, Daniel Lee who jumped from Director of Ready to Wear at Céline to Creative Director at Bottega Veneta. Ta da! Though Lee’s vision for the Italian label is not to create Céline 2.0, @oldceline devotees fell in love with @newbottega. It turns out, hiring the 32-year-old Brit to modernize Bottega Veneta’s classic craftsmanship proved itself to be a genius move. “While the quiet craft central to Bottega Veneta’s identity is still present, Fall 2019 brings a sharp injection of modernity to traditional technique, turning up the volume”, was said on the fashion show notes.

FIN: Philon lähtö Célineltä jätti muotimaailmaan ammottavan tyhjiön, ja kas kummaa, yksi hänen suojateistaan, suurelle yleisölle vielä tuntematon Daniel Lee siirtyi Célinen Ready to Wearin johdosta Bottega Venetan luovaksi johtajaksi. Tadaa! Ja vaikka Leen tarkoitus ei ole luoda italialaisbrändistä uutta Célinea, ovat @oldcelinen kannattajat rakastuneet @newbottegaan. Nuoren brittisuunnittelijan palkkaaminen Bottega Venetan modernisoijaksi on osoittautunut nerokkaaksi vedoksi. ”Vaikka Bottega Venetan identiteetille keskeinen, hiljainen kädentaito on edelleen läsnä, tuo syksy 2019 tiukan annoksen modernisuutta perinteiseen tekniikkaan kääntäen volyymin kovemmalle”, sanottiin näytöksen muistiinpanoissa.

Céline Spring 2018 and Bottega Veneta Fall 2019 via Vogue

And indeed, for Fall 2019, Lee puffed up Bottega’s iconic intrecciato weave into square leather cushions that were seen on shoes, bags and jackets alike and his Resort 2020 collection repeated the same technique on men’s shirts. One of Lee’s first designs for the brand, The Pouch bag has already been named the It Bag of 2019 on Who What Wear and the square-toe pumps and sandals have made fashion insider almost lose their minds. All this is promising a bright future for Lee and Bottega Veneta.

FIN: Ja toden totta, syksyn 2019 kokoelmassaan Lee pumppasi Bottegan ikonisen intrecciato-kudoksen neliönmallisiksi nahkatyynyiksi, joita näkyi niin asusteissa kuin takeissakin. Resort 2020 -kokoelmassa taas sama tekniikka toistui myös miesten kauluspaidoissa. Yksi Leen ensimmäisistä malleista Bottega Venetalle, The Pouch -laukku on jo nimetty vuoden 2019 It-laukuksi Who What Wear -sivustolla, ja neliökärkiset kengät ovat saaneet muodin sisäpiirin lähes sekaisin. Kaikki tämä lupaa loistavaa tulevaisuutta sekä Leelle että Bottega Venetalle.

the pouch
The Pouch large, 1900,00 €
intrecciato bag
Cassette bag, 1450,00 €
marie bag
Marie bag, 2950,00 €
bottega-sandals.jpg
Stretch sandals, 560,00 €
bloc pumps
Bloc pumps, 820,00 €
Stretch pumps
Stretch pumps, 690,00 €

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: