Get The Look: Yana McKillop

“When I was little and still living in Russia, my dad brought two copies of Vogue Paris as a present for my mom and I just loved looking at them. Then I started buying Vogue Russia which was as close as you could get to fashion in my home city in a middle of Siberia. So I decided I wanted to work in a fashion magazine.” This is how it all began for Yana McKillop, London-based stylist and fashion editor of ODDA Magazine. After studying literature and working for Zara in Russia, she moved to London and got a degree in visual merchandising at London College of Fashion. Yana’s passion for magazines and styling led her to first assist a freelance stylist and then intern for Tank Magazine. “I was lucky enough that at the first shoot I was assisting at I met a great photographer Masha Mel whom we became friends with and she helped me to put together a portfolio and finally start working as a stylist.”

FIN: “Kun olin lapsi ja asuin vielä Venäjällä, rakastin katsella äitini Vogue Parisia. Kotikaupungissani keskellä Siperiaa lehtikioskin Vogue Russia oli ainut tapa päästä lähelle muotia, joten aloin ostella niitä ja päätin, että halusin työskennellä muotilehdessä.” Näin alkoi Lontoossa vaikuttavan stylistin ja ODDA Magazinen muotitoimittajan, Yana McKillopin tarina. Opiskeltuaan kirjallisuutta Venäjällä, hän muutti Lontooseen ja suoritti visuaalisen markkinoinnin tutkinnon London College of Fashionissa. Palo muotilehtiin ja stailaukseen ei kuitenkaan sammunut, vaan johdatti Yanan ensin avustajaksi freelance-stylistille ja sitten harjoittelijaksi Tank Magazineen. “Olin onnekas saadessani heti työskennellä upean valokuvaajan, Masha Melin kanssa. Ystävystyimme kuvauksissa, ja hän auttoi minua kasaamaan portfolion ja lopulta aloittamaan työt stylistina.”

Yana McKillop

It doesn’t come as a surprise that Yana is a fan of Old Céline. After Pheopbe Philo’s decade as creative director, the fashion crowd were offended by Hedi Slimane’s new, rock chick-esque take on the French label that by Philo had become a synonym for quietly powerful, working, errands-running, grocery-shopping, confident women. An Instagram account and a website have been created as an homage to Philo’s work and those 2008-2018 Céline pieces are currently in hight demand. Try browsing Vestiaire Collective and The Real Real to find pre-owned Céline, for example the gorgeous burgundy ankle boots Yana is wearing. “To be honest I don’t really follow trends that much but I would say new Bottega is to go for. Also Simone Rocha is going from strength to strength.” Yana’s Bottega Veneta The Pouch is currently available for pre-order.

Speaking of trends, we all have that one quilty pleasure we can’t let go of (and I’m not talking about binge-watching The Bachelor). For Yana, that is skinny jeans. “They were pronounced dead few seasons ago but I just can’t let go. And I guess I will stick with oversized for a while…” Her best advice on putting together a killer outfit is to feel great in whatever you wear – “otherwise it just doesn’t work”, she says.

“I really do find fashion shows inspiring and try to read reviews to better connect with the idea a designer was trying to put across. The ones I attend myself are especially good for that – you get to see the picture in all dimensions, i.e. set, music, light, movement, details. My new source of inspiration though is this Instagram account @whatmiuccia that chronicles all outings of Miuccia Prada and what she wore. That woman has an amazing taste.”

FIN: Ei liene mikään yllätys, että Yana rakastaa Old Célinea. Termi kuvastaa Pheobe Philon kautta Célinen pääsuunnittelijana ja syntyi muotikansan raivostuttua Hedi Slimanen uudelle linjalle ranskalaisbrändin johdossa. Philoa on nimitetty “naisten suunnittelijaksi” ja hänen muotokielensä muodostuikin vuosina 2008-2018 synonyymiksi hiljaista voimaa huokuvalle, töissä käyvälle, asioilla juoksevalle, lapsia koulusta hakevalle, itsevarmalle naiselle. Nämä “vanhat Célinet” ovatkin nyt kovassa huudossa, ja niitä voi yrittää metsästää Vestiaire Collectiven ja The Real Realin kaltaisilta second hand -sivustoilta. Vestiairelta löytyy myös nämä Yanan upeat nilkkurit. “Rehellisesti sanottuna, en oikeastaan seuraa trendejä, mutta sanoisin, että Bottega Venetan uusi tuotanto vaikuttaa kiinnostavalta. Myös Simone Rocha vahvistaa jatkuvasti asemaansa.”

Trendeistä puheen ollen, meillä kaikilla on se jokin salainen pahe, josta emme pysty luopumaan (enkä nyt tarkoita Unelmien poikamies -jaksojen ahmimista). Yanalle tämä pahe on pillifarkut. “Se trendi julistettiin kuolleeksi jo pari sesonkia sitten, mutta en vaan voi päästää niistä irti. Luulen, että tulen myös pitäytymään ylisuuressa tyylissä vielä jonkin aikaa…” Hänen paras pukeutumisneuvonsa on valita sellaiset vaatteet, missä olo tuntuu mahtavalta – “muuten se ei toimi”.

“Inspiroidun todella muotinäytöksistä, ja pyrin aina lukemaan arviot, jotta ymmärtäisin paremmin suunnittelijan kokonaisnäkemystä. Paikan päällä näkee näytöksen kaikista ulottuvuuksista – lavastuksen, musiikin, valot, liikkeen, yksityiskohdat. Uusin inspiraation lähteeni on kuitenkin @whatmiuccia, Instagram-tili, joka dokumentoi Miuccia Pradan kaikki asut. Sen naisen tyylitaju on uskomaton.”

Shop Yana’s look:

Patent trench coat, Warehouse | Trousers, &Other Stories | Leather ankle boots, Office | Leather clutch, Moschino

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: