Get The Look: Nazrin Agharzayeva

Nothing can stop Nazrin Agharzayeva, the young Azerbaijani fashion designer and blogger. “The lack of fashion related organizations, publications and environment here in Azerbaijan made me start a fashion blog in my freshman year at the university.  In my senior year I started working on my own clothing line Naveen.” 

“My interest in fashion started in elementary school. I used to sketch on the backside of my notepads and creating pieces for my paper dolls. My grandma was really into fashion, however, she grew up and lived in the USSR, where everything imported, including clothing, was under control. So she used to make her own pieces. I still have her sewing machine at home.”

Nazrin’s style is a mix of masculine and feminine with a strong vintage vibe. Her go-to outfit is the simple yet effective combination of white shirt, jeans and blazer. “I don’t know if they’ll ever go out of style, but I will never leave high waisted jeans.” Nazrin’s Instagram feed is all about clever layering, neutrals, and yes, high waisted jeans. Get ready to see a lot of turtlenecks under boxy button-downs. “Fashion is always changing and things I once wouldn’t have worn, are currently attracting me. Still, for now, I don’t see myself in neon.”

I fell in love with this outfit Nazrin wore to Tbilisi Fashion Week last fall. The layering, the relaxed fit but a defined waist and the clever mix of colors caught my attention. And that’s what she does best. But what’s on her wishlist for this spring? “Mini skirt and jacket combo with white shoes. And my very first designer handbag!” Nazrin is a great example of my own motto: Style comes from a creative mind, not a thick wallet. Her style is not about latest designer items or runway trends – it’s solid and recognizable and very personal. And that’s something to admire.

navistyles
@nazrin.ag

FIN: Mikään ei pysäytä Nazrin Agharzayevaa, nuorta azerbaidzanilaista vaatesuunnittelijaa ja muotibloggaajaa. “Kaikkien muotiin liittyvien organisaatioiden ja julkiasujen puute kotimaassani sai minut aloittamaan muotiblogin ensimmäisenä opiskeluvuotenani, ja jo muutaman vuoden kuluttua siitä perustin oman vaatemerkkini Naveenin.”

“Kiinnostukseni muotiin syttyi jo ala-asteella, kun luonnostelin vaatteita muistilehtiöiden takakansiin ja tein vaatteita paperinukeille. Isoäitini rakasti muotia, mutta hänen kasvaessaan Neuvostoliitossa kaikki tuontitavara, myös vaatteet, olivat säännöstelyn alaisia, joten hän alkoi tehdä itse omat vaatteensa. Minulla on edelleen kotona hänen vanha ompelukoneensa.”

Nazrinin vintagevaikutteinen tyyli on sekoitus maskuliinisia ja feminiinisiä muotoja ja yksityiskohtia. Hänen luottoasunsa on aina yhtä yksinkertainen ja toimiva valkoinen paita, bleiseri ja farkut. “En tiedä menvätkö ne ikinä pois muodista, mutta rakastan korkeavyötäröisiä farkkuja!” Nazrinin Instagram-feed onkin pullollan kerrospukeutumiskikkoja, neutraaleja sävyjä – ja kyllä – korkeavyötäröisiä farkkuja. Luvassa on myös paljon laatikkomaisten kauluspaitojen alle puettuja poolopaitoja. “Muoti muuttuu koko ajan, ja asiat joita hetki sitten inhosin, ovat nyt niitä mitä rakastan. Silti, en voisi kuvitella päälläni neonvärejä – ainakaan nyt.”

Ihastuin tähän Nazrinin asuun, jota hän piti Tbiliisin muotiviikoilla viime syksynä. Nerokas väriyhdistelmä, rennot, laskeutuvat kerrokset ja vyötärön korostaminen kiinnittivät huomioni. Mutta mitä onkaan hänen toivelistallaan tänä keväänä? “Yhteensopivat minihame ja jakku, sekä valkoiset kengät. Niin, ja ensimmäinen designer-laukkuni!” Nazrin onkin hyvä esimerkki omasta motostani: tyyli ei synny paksusta lompakosta, vaan luovasta ajattelusta. Hänen tyylinsä ei määräydy designer-uutuuksien tai muotinäytöstrendien mukaan, vaan se on vahvasti häntä itseään. Ja sitä, jos jotain on syytä ihailla.

Shop Nazrin’s look:

Trench Coat, Weekday | Blazer, H&M | Trousers, H&MShirt, Na-Kd
Bag, Loeffler Randall | Trainers,  Skechers

Who’s style would YOU like to see in the Get The Look series?

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: