My Current Skincare Routine

skincare routine for dry sensitive skin

It’s what we all try to achieve: the perfect skincare routine to solve our skincare issues for good. An array of magical products that help us get rid of fine lines, dullness, breakouts, excess shine, flakiness, dry patches, redness…. I’ve found a pretty good mix to suit my current lifestyle and habitation. It’s not perfect but pretty close, so I want to share my discoveries with you.

FIN: Me kaikki pyrimme siihen. Haluamme löytää täydellisen ihonhoitorutiinin, joka ratkaisee ongelmamme lopullisesti. Rivin maagisia puteleita, joiden ansiosta meidän ei enää koskaan tarvitse huolehtia juonteista, sameasta ihosta, finneistä, kiiltävästä otsasta, kuivista kohdista, punoituksesta… Olen löytänyt kombinaatino, joka sopii tämänhetkisen elämäntilanteeseeni ja sijaintiini. Se ei ole täydellinen, mutta melko lähellä, ja haluan jakaa löytöni kanssanne.

PM

Origins Clean Energy Cleansing Oil

origins clean energy

I’m a big fan of cleansing oils and of all the ones I’ve tried, this still lands on the first place. It’s light-weight and non-comedogenic, and removes even the toughest make-up without rubbing (I’m looking at you, fibre mascara) or leaving residue. The citrusy scent is notable but not overpowering and it doesn’t sting my eyes. Adding the fact that it’s reasonably priced and environmental friendly, this cleansing oil is the hero of my skincare routine. And soon yours, too.

FIN: Rakastan puhdistusöljyjä ja kaikista testaamistani tämä pitää edelleen ykkössijaa. Kevyt koostumus ei tuki ihohuokosia tai jätä iholle epämiellyttävää kalvoa, mutta irrottaa meikin tehokkaasti hankaamatta. Sitruksinen tuoksu on huomattava, mutta ei liian voimakas. Kun ottaa huomioon myös huippuhyvän hinta-laatusuhteen ja ympäristöystävällisyyden, tämä puhdistusöljy on ihonhoitorutiinini ehdoton tähti.

The Ordinary Mandelic Acid 10% HA

the ordinary mandelic acid

As someone with sensitive skin, I always find acids a little threatening. Mandelic Acid is gentler than other AHAs as it penetrates the skin more slowly and together with Hyaluronic Acid this is a great product to use before bed to renew the skin during sleep. Mandelic Acid targets wrinkles and fine lines, hyperpigmentation and discoloration. It works to reduce the appearance of both darks spots and red post-acne marks.

FIN: Olen aina pitänyt happoja jotenkin pelottavina herkälle iholleni, mutta mantelihappo on molekyylikoostumukseltaan muita AHA-happoja suurempi, joten se imeytyy ihoon hitaammin. Yhdessä hyaluronihapon kanssa mantelihappo uudistaa ihoa yön aikana silottaen pieniä ryppyjä ja häivyttäen pigmenttiläikkiä ja aknearpia.

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

the ordinary niacinamide zinc

Though my skin is rather dry and sensitive, I still suffer from occasional breakouts and congested skin. Harsh acne treatments like Salicylic Acid and Benzoyl Peroxide make my skin red, itchy and flaky but that all has changed when I encountered this mineral serum. Both Niacinamide (Vitamin B3) and Zinc are great for reducing the look of blemishes and congestion, and balancing visible sebum activity. I never apply this all over my face, but rather use it as a spot treatment. I works wonders as a preventative treatment too, before the blemishes get bigger and out of hand.

FIN: Vaikka ihoni onkin herkkä ja kuiva, kärsin ajoittaisista tukkoisuudesta ja epäpuhtauksista. Aknen torjuntaan yleisesti käytetyt salisyylihappo ja bentsoyyliperoksidi saavat ihoni punoittamaan, kirvelemään ja kuivumaan lisää, mutta sitten löysin tämän loistavan mineraaliseerumin. Sekä B3-vitamiini että sinkki vähentävät tehokkaasti epäpuhtauksia ja tukkeutuneita ihohuokosia, ja tasapainottavat talineritystä. En koskaan levitä seerumia koko kasvoille,vaan käytän sitä paikallisesti.

Almond Oil

weleda almond oil

I’ve hailed almond oil before and it’s still the best night-time moisturizer for my skin. Rich in Vitamin E, it smoothes and rejuvenates skin, improves skin tone and can even reduce scarring. Though almond oil has been used in Ancient Chinese and Ayurvedic Medicine to treat dry skin and eczema, it’s also great for reducing acne flare-ups, thanks to Vitamin A. On top of that, applying almond oil under your eyes before bed will seriously make those dark circles lighter.

FIN: Olen aiemminkin ylistänyt manteliöljyä, ja se on edelleen paras yövoide, jonka tiedän. Manteliöljy sisältää runsaasti A- ja E-vitamiineja, jotka ravitsevat ja uudistavat ihoa. Manteliöljyä on käytetty jo muinaisessa kiinalaisessa ja ayurvedisessä lääketieteessä kuivan ihon ja ihottuman hoidossa, mutta se sopii myös akneen taipuvaiselle iholle, arpien häivyttämiseen sekä tummille silmänalusille.

AM

The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12%

the ordinary ascorbyl glucoside

After cleansing I reach for this Vitamin C serum for a pick-me-up. The Ordinary offers a wide range of Vitamin C products for different needs but this stabile, water-soluble derivative has the most pleasant texture and comfortability. Since it’s less potent than direct L-Ascorbic Acid there’s no stinging sensation often associated with Vitamin C products but it still does the job in brightening and rejuvenating the skin.

FIN: Puhdistuksen jälkeen suojaan ihon arjen stressiltä ja ilmansaasteilta tällä C-vitamiiniseerumilla. The Ordinary tarjoaa laajan valikoiman erilaisia C-vitamiinituotteita eri tarpeisiin, mutta itse rakastan tätä stabiilia, vesiliukoista seerumia. Vaikka se ei olekaan yhtä tehokas ihon kirkastaja kuin suora askorbiinihappo, se sopii paremmin herkälle iholle ja on miellyttävämpi käyttää koostumuksensa ansiosta. Se ei myöskään polttele tai kirvele, kuten vahvemmat C-vitamiinivalmisteet.

CeraVe Facial Moisturising Lotion SPF 25

cerave moisturizing lotion

It’s always hard to find a moisturizer with SPF that isn’t too sticky but still hydrates. This tube might not win the price for the prettiest exterior but it’s the inside that counts. Containing ceramides, niacinamide and Hyaluronic Acid this fragrance free non-comedogenic formula restores the natural skin barrier to prevent moisture loss and soothes irritations. To make my routine efficient I’m adding a drop of Clinique’s B.I.Y. pigment to achieve a sheer, BB-cream-like finish.

FIN: On vaikea löytää kosteusvoidetta, jossa on suojakerroin, mutta joka ei jätä ihoa tahmaiseksi. Tämä puteli ei ehkä voita esteettisyydestään palkintoa, mutta sisältö on sitäkin parempaa. Keramideja, B3-vitamiinia ja hyaluronihappoa sisältävä voide kosteuttaa ja vahvistaa ihon omaa suojaa tehokkaasti tukkimatta ihohuokosia. Aamurutiinini nopeutuu entisestään, kun lisään siihen pisaran Cliniquen B.I.Y. väripigmenttiä saadakseni kuulaan, BB-voidemaisen lopputuloksen.

TWICE A WEEK

Origins Clear Improvement Charcoal Honey Mask

origins honey charcoal mask

After reading rave reviews of this mask I decided to give it a go. The. Best. Mask. Ever. Before, I was using separate masks for detoxifying and nurturing my skin but this covers both. Formulated with bamboo charcoal, it draws out deep-dwelling pore-cloggers, impurities, and debris. Golden wildflower and fermented honey create a heavenly scent and nourish my skin, leaving it soft and completely conditioned. I call it my new lover, the Holy Grail of all masks.

FIN: Luettuani lukuisia ylistäviä arvoita, päätin itsekin testata tätä. Paras. Naamio. Ikinä. Käytin aiemmin erikseen syväpuhdistavia ja kosteuttavia naamioita vuorotellen, mutta tämä supernaamio hoitaa molemmat hommat. Bambuhiili imee itseensä syvällä lymyilevät epäpuhtaudet, kun taas villikukka ja fermentoitu hunaja ravitsevat ihoa. Naamio tuoksuu jumalaiselle ja se levittyy iholle samettisesti. Tämä on todellinen kasvonaamioiden Graalin malja.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


2 responses to “My Current Skincare Routine”

 1. livilovessite Avatar
  livilovessite

  I LOVE The Ordinary but have never actually tried Origins but I hear good things about it, so I might look into more and give it a go 😀

  Like

  1. Sonja Sorvola Avatar

   Origins is definitely worth trying. That honey charcoal mask is my absolute favorite but the other masks are pretty great as well. They have this great travel size trio package so you can test a bunch of masks affordably ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: