The Most Spectacular Looks From Haute Couture Week

Ornaments and regal embellisments (Guo Pei, Zuhair Murad), intricate fabric manipulation (Fendi) and prints so spectacular you could almost put them on a wall as paintings (Valentino). Haute Couture week, a five-day spurt of fantasy, imagination and craftmanship ended yesterday in Paris, leaving the whole fashion industry in a dream-like state of mind. While designers like Alexis Mabille and Elie Saab relied on trusted spectacular red carpet gowns, Karl Lagerfeld’s definition of haute couture was all about second-skin tailoring and handcrafted details – very classic Chanel. As far as accessories are concerned, extra notion goes to Giambattista Valli’s feathered shoes. I’m expecting to see them all over my Instagram.

This year was also a year of celebration. Sonia Rykiel made its haute couture debut that also marked the brand’s 50th anniversary as Viktor&Rolf celebrated their 25-year-long journey with an all-white, wearable art collection of selected pieces from past years. Perhaps the most anticipated one, though, was Claire Waight Keller’s collection for Givenchy, honoring late Hubert de Givenchy’s legacy. The French fashion house’s first female director became a household name after designing Meghan Markle’s wedding gown and her second couture collection followed the same line of feminine elegance, reinterpreting Givenchy’s most iconic shapes from Breakfast At Tiffany’s.

FIN: Yllelliset koristelut(Guo Pei, Zuhair Murad), taidokaasti manipuloidut kankaat (Fendi) ja jopa tauluiksi kelpaavat printit (Valentino) täyttivät Pariisin catwalkit, kun eilen päättynyt Haute Couture Week kokosi taas yhteen muotikansan ympäri maailmaa vaikuttumaan ja ihastelemaan ateljeiden taidokasta käsityötä. Haute couturea pidetään usein synonyyminä muhkeille iltapuvuille, ja mm. Alexis Mabille ja Elie Saab todistivatkin edelleen paikkansa punaisten mattojen ykkössuunnittelijoina, mutta Karl Lagerfeld muistutti meitä Chanel -kokoelmassaan myös räätälöinnin merkityksetä; täydellistä istuvuutta ja pieniä, käsin tehtyjä yksityiskohtia. Hyvin klassista Chanelia, siis. Asustepuolella erityismaininnan ansaitsevat Giambattista Vallin höyhenkengät, joiden odotan räjäyttävän Instagramin hetkenä minä hyvänsä.

Tänä vuonna myös juhlittiin, nimittäin sekä Viktor&Rolfin 25-vuotista että Sonia Rykielin 50-vuotista taivalta muodin kentällä. Hollantilaisduon näytös olikin kokoelma menneiden mallistojen parhaita paloja, nyt kokovalkoisessa ja kristallein koristellussa muodossa. Julie de Libran taas juhlisti Rykielin puolivuosisataista esittelemällä brändin ihkaensimmäisen haute couture -kokoelman. Odotetuin näytös lienee kuitenkin ollut Givenchyn Claire Waight Kellerin, joka viimeistään nousi koko kansan tietoisuuteen Meghan Marklen hääpuvun suunnittelijana. Ranskalaisen muotitalon ensimmäinen naisjohtaja kunnioitti Hubert de Givenchyn taannoista poismenoa puhaltamalla uutta henkeä hänen ikonisiin, Aamiainen Tiffanylla -elokuvasta tuttuihin asuihin.

Alexis Mabille

Alexis Mabille

Chanel

Chanel 1chanel 2

Christian Dior

Dior

Elie Saab

Elie Saab

Fendi

Fendi 1Fendi 2

Giambattista Valli

Valli 1Valli 2Valli 3

Givenchy

givenchy 1Givenchy 2Givenchy 3Givenchy 4

Guo Pei

guo peiguo pei 2

Iris van Herpen

Irirs van HerpenIris van Herpen

Jean Paul Gaultier

gaultier

Ralph&Russo

Ralph & Russo.jpg

Ronald van der Kemp

Ronald van der KempRonald van der Kemp 2

Schiaparelli

SchiaparelliSchiaparelli 3

Sonia Rykiel

Sonia RykielSonia Rykiel 2

Valentino

valentino 1valentino 2

Viktor&Rolf

viktor & rolf 2viktor & rolf 3viktor&rolf

All images via Vogue

Which look is your favourite?

Sonja signature

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: