Style Update: How To Make Last Season’s Items Work For Summer 2018

Let’s recap. 2017 was the year of bright red, gingham, vampy heels and check blazers so hans up if you have one (or all) of these hanging in your closet. In this social media era fashion easily becomes disposable as trends rotate faster than ever. I’m all pro recycling, and as you know, your most beloved trends can come back earlier than you thought (I’m looking at you, sock boots), but that doesn’t mean you should throw away last season’s items as “so last year”. Here are my tips on how to extend the life of your last season’s favorites and style them according to SS18.

FIN: Kelataanpa taaksepäin. Vuosi 2017 oli kirkkaanpunaisen, gingham-kuosin, vamppikorkkarien ja ruutubleiserien kulta-aikaa, ja arvatenkin yksi tai useampi näistä roikkuu nyt kaapissasi epävarmana sopeutumisesta tämän kesän trendeihin. Kannatan vankasti kierrätystä, mutta tällä sosiallisen median aikakaudella trendien rotaatiovauhti on huipussaan. Viime sesongin hittituotteet eivät kuitenkaan ole “so last year” kun ne stailataan tähän hetkeen. Näillä vinkeillä saat päivitettyä vaatekaappisi kesään 2018 heittämättä mitään pois.

sies marjan ss18
Sies Marjan SS18 via vogue.com

GINGHAM

In 2018 gingham goes on vacation. That means, it’s best styled with tropical florals like in at Kate Spade, or with marine stripes like at Belstaff and Henrik Vibskov. Print on print on print is one of this season’s hottest trends overall, so go ahead and mix & (mis)match as much as you like. To make your outfit extra special, add a floral headband a la Dolce & Gabbana.

FIN: Kesällä 2018 gingham lähtee lomalle. Se ei tarkoita, että kuosi poistuisi katukuvasta, vaan nyt se stailataan trooppisilla kukilla, kuten Kate Spade ja merellisillä raidoilla Belstaffin ja Henrik Vibskovin tapaan. Erilaisten printtien yhdistely on yksi kauden kuumimmista trendeistä, joten sekoita rohkeasti erikokoisia ruutuja, raitoja ja palloja. Dolce & Gabbana -henkinen kukkapanta nostaa lookin jo seuraavalle tasolle.

gingham trend SS18

1. Striped blouse, Topshop
2. Gingham top, Mango
3. Gingham skirt, J. Crew
4. Floral headband, ASOS
5. Floral shorts, &Other Stories
6. Socks, Henrik Vibskov

RED

Red suits were everywhere last summer but now it seems that those brights have faded into ice cream pastels. Should you ditch that red suit? No way! You’ve got two options: bring in some baby pink like Sies Marjan and Isabel Marant or go full-on primary colors like 3.1 Phillip Lim and Aalto. A summery slip dress is a good place to start with.

FIN: Viime kesänä lähes jokaisessa mallistossa vilahti punainen housupuku, mutta tänä vuonna tuo power suit on haalistunut hempeän pastelliseksi. Joko punainen bleiseri joutaa kierrätykseen? No ei todellakaan! Karkeasti ottaen sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit joko yhdistää kirkkaanpunaisen pehmeään pastellipinkkiin tai kokeilla rohkeasti päävärien ronskia sekoittelua.

crayola colors ss18 trend

1. Earrings, H&M
2. Blazer, Bershka
3. Slip dress, River Island
4. Trousers, Boohoo
5. Top, Mango

CHECK BLAZER

Check blazer is not just for winter. We can almost blame it all on Gucci for introducing us to a SS18 way of wearing this 2017 staple. Very much Working Girl. If last year’s check blazer was styled with straight jeans and a plain white shirt with minimalistic jewelry, this time more is more. Pair with a graphic tee and a printed pencil skirt or a flowy, lacy maxi dress and remember to over-accesorize.

FIN: Klassinen ruutubleiseri sopii muuhunkin kuin talveen ja tämän syyssuosikin siirtymisestä kevät-kesäpuvustoon saamme syyttää lähes yksinomaan Guccia. Pue Working Girl -henkisen jakun pariksi hulmuava pitsimekko ja olkihattu, tai hulluttele slogan-t-paidalla ja printtikynähameella. Villeimmät koritelevat bleiserinsä rintaneuloilla ja tyllillä Dries Van Notenin tapaan.

check blazer ss18 trend

1. Check blazer, Mango
2. Lace dress, Boohoo
3. Check trousers, Mango
4. Brooch, Banana Republic
5. Straw hat, ASOS

POINTY HEELS

2017 was deifinitely the season for vampy shoes, but 2018 is more experimental. From futuristic (read: ugly) sneakers at Louis Vuitton to heavily embellished kitten heels at Miu Miu, only sky is the limit when it comes to below-the-knee action. But don’t worry, your v-cut heels are still very appropriate, and more importantly they offer a perfect base for creative styling. Try print tights or glitter socks, tie a silk ribbon around your ankle or even glue on some pearls or embellishments.

FIN: 2017 oli ehdottomasti vamppikenkien loistokausi, mutta tänä vuonna kenkätrendit ovat kokeellisempia. Louis Vuittonin futuristisista (lue: sysirumista) lenkkareista Miu Miun runsaasti koristeltuihin kitten heel -korkkareihin, vain taivas on rajana kun katse suunnataan polvien alapuolelle. Mutta älä sure, viime kesän minimalistiset v-aukkoiset korkkarit ovat edelleen pätevää valuuttaa, ennen kaikkea muokattavuutensa puolesta. Kokeile printtisukkiksia tai glittersukkia, sido silkkinauha nilkan ympärille tai liimaa jopa kenkiin helmiä tai muita koristeita.

ss18 shoe trends

1. Floral tights, ASOS
2. White flamingo fishnets, Missguided
3. Nude swan socks, Missguided
4. Logo socks, MSGM
5. Shoe clips, Dune

Ps. Basket bags are still very much a thing…

Sonja signature

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: