My Gluten-Free Limoncello Cheesecake

gluten free limoncello cheesecake

I’m not a cake person. They’re often too sweet and too heavy for my taste and the spongy texture really feels unappealing to me. But cheesecakes. They’re are not really cakes, right? There are so many great qualities about this gluten-free cheesecake: it’s fresh and light, classy and super easy to make. Even the worst home cooks can succeed with this fool-proof recipe and it’s something you can make with smaller kids, too. Plus you can prepare it well in advance as it only gets better in the fridge.

My gluten-free limoncello cheesecake has an almond meal crust that requires only ten minutes in the oven to get golden and crispy. That gives you just the right amount of time to prepare the lemony filling. I like to use coconut milk in my cream cheese mixture since it’s slightly lighter and gives the cake a tropical note but you can use double cream if you want to. To make this cheesecake vegan, replace cream cheese with oat spread (like Oatly) and gelatine with agar agar. For this recipe, you’ll need 2-3 tsp of agar agar powder.

FIN: En ole juurikaan kakkujen ystävä. Ne ovat usein liian makeita ja raskaita, eikä vaahtomuovimainen koostumus ole koskaan ollut mun juttuni. Mutta juustokakut ovatkin ihan toista maata. Tässä gluteenittomassa juustokakussa on yhdistyvät tyylikkyys, keveys, raikkaus ja helppous. Edes kömpelöimmät kotileipurit eivät voi epäonnistua tämän reseptin kanssa, ja se on turvallinen valinta myös lasten kanssa leipomiseen. Juustokakun voi myös tehdä hyvissä ajoin etukäteen, sillä se vain paranee hyytyessään jääkaapissa.

Gluteeniton limoncellojuustokakkuni tehdään mantelipohjaan, joka vaatii paistuakseen vain 10 minuuttia uunissa. Pohjan jäähtyessä on hyvä aika tehdä täyte, johon itse tykkään käyttää kookosmaitoa perinteisen vispikerman sijaan. Se tuo täytteelle keveyttä ja ihanan trooppista makua, mutta vispikermakin käy vallan mainiosti. Vegaanisen version kakusta saat korvaamalla tuorejuuston kauratuorejuustolla (esim. Oatly) ja liivatteen agar agarilla. Tähän reseptiin tarvitset 2-3 tl agar agar -jauhetta.

gluten free limoncello cheesecake

Gluten-Free Limoncello Cheesecake

10in springform

Almond Crust

 • 1,5 dl (3/4 cup) almond meal
 • 1 dl (1/2 cup) almond flakes
 • 1/2 dl  (1/4 cup) sugar
 • pinch of salt
 • 1/4 tsp baking powder
 • 0,5 dl melted coconut oil

Limoncello Filling

 • 400 g cream cheese
 • 2 dl coconut milk
 • 1/2 dl (1/4 cup) sugar
 • 1 dl lemon juice
 • 1 dl limoncello
 • 7-8 gelatine leaves (depending on how firm you want it to be)

Preheat the oven for 175°C and line the springform base with parchment paper. Combine all ingredients in a bowl and press evenly on the form. Bake for 10 minutes and let it cool for a while.

Meanwhile, prepare the filling. Soak the gelatine leaves in cold water for 5 minutes. Soften the cream cheese in a bowl, then add sugar and coconut milk. No need for whipping. Pour lemon juice and limoncello in a saucepan and bring to a boil. Squeeze the gelatine leaves to remove excess water and add them one by one to the warm liquid. Stir until completely dissolved. Mix together the gelatine mixture and the cream cheese mixture and pour it on top of the baked crust. Let it set in the fridge for at least 6 hours, preferably overnight. Decorate with fresh berries, edible flowers, lime slices… Whatever tickles your fancy.

gluten free limoncello cheesecake

Gluteeniton limoncellojuustokakku

23 cm irtopohjavuoka

Mantelipohja

 • 1,5 dl mantelijauhetta
 • 1 dl mantelilastuja
 • 1/2 dl sokeria
 • ripaus suolaa
 • 1/4 tl leivinjauhetta
 • 0,5 dl sulatettua kookosöljyä

Limoncellotäyte

 • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 2 dl kookosmaitoa
 • 1/2 dl sokeria
 • 1 dl sitruunamehua
 • 1 dl limoncelloa
 • 7-8 liivatelehteä (riippuen siitä kuinka jämäkän kakun haluat)

Lämmitä uuni 175°C ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita keskenään kaikki pohjan ainekset ja painele tasaisesti vuokaan. Paista 10 minuuttia ja siirrä jäähtymään.

Valmista sillä aikaa täyte. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Pehmitä tuorejuusto kulhossa, lisää sokeri ja kookosmaito ja sekoita tasaiseksi. Seosta ei tarvitse vispata. Kiehauta sitruunamehu ja limoncello pienessä kattilassa, puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää yksitellen kuumaan nesteeseen. Sekoita kunnes liivatteet ovat sulaneet kokonaan. Kaada liivateseos tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli. Koristele tuoreilla marjoilla, sitruunasiivuilla, syötävillä kukilla… Vain mielikuvitus on rajana!

Sonja signature

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 

 


One response to “My Gluten-Free Limoncello Cheesecake”

 1. […] My Gluten Free Limoncello Cheesecake […]

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: