My In-Flight Beauty Routine

Traveling is one of the greatest joys in life – in fact, I’m just on my way to Paris – but it’s less that ideal for your skin. Airplane air is dry and full of bacteria (not to mention every single surface from tray table to armrest being a germophobe’s worst nightmare) so taking care of your skin while flying is essential if you want to avoid those dry patches, redness and breakouts. Through trial and error I’ve found a regime to combat those tricky circumstances so I can arrive in my destination looking like a living human being.

FIN: Matkustelu on yksi elämän suurimmista iloista – ja olen nytkin matkalla Pariisiin – mutta iholle se on vähemmän miellyttävää. Lentokoneen ilma on kuivaa ja täynnä bakteereja, joten huolellinen ihonhoito on kannatta, jos haluat välttyä kuivuudelta, punoitukselta ja epäpuhtauksilta. Kokeilujen ja erehdysten kautta olen löytänyt kauneusrituaalini, jota nykyään noudatan lennoilla orjallisesti, jotta saapuisin määränpäähäni jokseenkin ihmisen näköisenä.

img_8865-1

BEFORE FLIGHT

I try not to wear any make-up during flight since I can almost feel foundation and powder clogging my pores. To avoid looking like a zombie I dye my brows the night before and rely on a tinted lip balm. Before boarding I remove all make-up and apply a hydrating face mask. I’m not one of those people who have the balls to put on a sheet mask mid-flight and endure those long glares that follow, so I always go for a clear leave-on mask. Since Sephora isn’t currently producing my favorite Hyaluronic Acid mask, I’ve developed a crush on RITUALS Intensive Moisturising Mask that also fights dryness with HA. However, I’m curious to try Sephora Moisturizing & Energizing Jelly Mask that comes in handy pouches – perfect for your carry-on.

FIN: Pyrin välttämään meikkiä lentokoneessa, sillä voin melkein tuntea meikkivoiteen ja puuterin tukkivan ihohuokoseni kuivassa ilmassa. Näyttääkseni enemmän ihmiseltä kuin zombielta värjään kulmakarvani aina matkaa edeltävänä iltana ja luotan sävytettyyn huulirasvaan. Ennen lentoa poistan mahdollisen meikin ja levitän kosteuttavan naamion. Minulla ei ole pokkaa läiskäistä kasvoille kangasnaamiota ja kestää kanssamatkustajien pitkiä katseita, joten valitsen mieluummin värittömän, kasvoille jätettävän naamion. Sephora ei tällä hetkellä valmista rakastamaani hyaluronihapponaamiota, joten uusin ihastukseni onkin RITUALS Intensive Moisturising Mask, joka taistelee kuivuutta vastaan samalla tehoaineella. Olen kuitenkin utelias kokeilemaan Sephoran kätevissä annospusseissa myytävää vitamiinipommia, Moisturizing & Energizing Jelly Maskia.

travel beauty routine

DURING FLIGHT

Hydrate. Hydrate. Hydrate. I can’t stress that enough. Bring an empty water bottle with you to fill after security and consume half a litre for every hour of your flight (so for a longer flight bring a bigger one. Or many small ones.) I never drink coffee or tea provided since caffeine only makes things worse. Plus you know they can’t properly clean the coffee makers on the plane, so…. Let’s not go into that. Let’s just say that avoiding caffeinated drinks helps you not only get some much needed ZZZs but also make your skin (and whole body, actually) suffer a little less.

I love my little travel size bottles that I fill with my favorite products to bring along and rose water is one of those multi-tasking travel companions that never let me down. It works as a toner, soothes and moisturizes during flight, cools down on a beach and refreshes make-up on a long day. So whenever I feel my skin tightening I spritz on some rose water for instant relief. For dry lips, nose and cuticles I reach for La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 for lips because of the thick texture and nurturing Panthenol 5%. Another great options is the classic Elisabeth Arden Eight Hour Cream. 

One thing made a tremendous difference in travel comfort: I started using moisturizing eye drops. Pick a solution with Hyaluronic Acid or Dexpanthenol in handy ampuls. Good bye dry, itching eyes.

FIN: Kosteutus. Kosteutus. Kosteutus. Sekä ulkoisesti että sisäisesti. Olkoonkin itsestään selvyys, sen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Ota mukaan tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää lentokentällä turvatarkastuksen jälkeen ja juo vähintään puoli litraa vettä jokaista tuntia kohden, jonka koneessa istut. En koskaan juo lennolla tarjottavaa teetä tai kahvia, sillä nämä diureetit vain pahentavat tilannetta, puhumattakaan lentokoneessa valmistetun kahvin epähygienisyydestä… No, ei mennä siihen. Sanotaanko vain niin, että kofeiinipitoisten juomien välttäminen auttaa koko kehoa – iho mukaan lukien – palautumaan lennon aiheuttamasta rasituksesta. Sen lisäksi saat ajan paremmin käytettyä kaikkein tärkeimpään – nukkumiseen.

Rakastan pieniä matkaputeleitani, jotka täytän aina kotona lempituotteillani. Yksi näistä luotettavista matkakumppaneista on ruusuvesi, jota suihkin iholle aina kun tunnen sen kiristelevän ilmastoidussa koneessa. Ruusuvesi toimii loistavasti myös kasvovetenä, viilentää ihoa rannalla ja virkistää meikin pitkän päivän keskellä. Kuiville huulille, nenänpielille ja kynsinauhoille käytän La Roche-Posayn La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 -huulivoidetta, jonka paksu koostumus ja Panthenol 5% pitävät kuivuuden loitolla. Toinen suosikkini on Elisabeth Ardenin kulttivoide Eight Hour Cream.

Kosteuttavien silmätippojen käyttö on parantanut matkustusmukavuutta suunnattomasti. Valitse apteekista käteviin ampulleihin pakattu valmiste, joka sisältää hyaluronihappoa tai dexpanthenolia. Hyvästi kuivat, kutisevat silmät!


AFTER THE FLIGH

As soon as I get out of plane, I wash my face with a purifying cleanser to remove all dirt and bacteria. Clinique City Block Cleanser is gentle yet effective purifier thanks to its activated charcoal. If I arrive in the morning, I then apply The Ordinary Hyaluronic Acid Serum and some BB-cream with sunblock on top. If I arrive in the evening and don’t have anywhere other to go than bed, my serum of choice is Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate. It’s a life saver while traveling for it literally renews yours skin overnight.

FIN: Heti kun olen päässyt ulos koneesta, pesen kasvoni syväpuhdistavalla Clinique City Block Cleanserilla, jonka aktiivihiile imee pois epäpuhtaudet tehokkaasti, mutta hellävaraisesti kuivattamatta ihoa. Jos kyseessä on aamulento, levitän ensin iholle he Ordinary Hyaluronic Acid -seerumia ja sen päälle aurinkosuojalla varustettua BB-voidetta. Jos taas lento laskeutuu myöhään illalla, eikä suunnitelmissa ole nukkumista kummempaa, seerumivalintani on Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate, joka kirjaimellisesti palauttaa ihon pelikuntoon yön aikana.

Do you have any great travel beauty tips to share?

Sonja signature

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: