Non-Boring Ways To Style Your (Boring) Black Blazer

Vogue Spain

If there’s a working gal who doesn’t call a black blazer her wardrobe staple I’d like to meet her. But let’s face it: whenever you wear something on a daily basis you get stuck in a rut. And bored. How many times have you worn that blazer with the same smart trousers, same pencil skirt or, in a wild moment, with dark jeans and withe shirt? Luckily you don’t have to settle for that because your beloved blazer can do a lot more. Take inspiration from the brightest street style stars and let your blazer take you to new heights (and from office to late night cocktails, too).

FIN: Haluaisin nähdä sen uranaisen, joka ei pidä mustaa bleiseriä vaatekaappinsa peruspilarina. Sen monipuolisuus kuitenkin unohtuu, sillä ahkerassa käytössä olevien vaatteiden kanssa päätyy usein toistamaan samoja (tylsiä) kaavoja. Kuinka monta kertaa oletkaan valinnut bleiserisi pariksi ne samat mustat housut, saman kynähameen tai villinä hetkenä tummat farkut ja valkoisen kauluspaidan? Luottounivormussa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta joskus tuttua vaatekappaletta on hyvä katsoa uusin silmin. Inspiroidu katumuotitaitureiden stailausideoista ja anna bleiserisi viedä sinut kohti uusia korkeuksia (tai ihan vaan aamupalavereista myöhäisillan drinksuille).

candela pelizza street style
Candela Pelizza via The Outsider

Belt it

Seen more and more off the runways during fashion weeks, this is a clever way to make your blazer feel brand new. And hide that lunch masala stain on your blouse. Add a wide statement belt to accentuate your waist, fold in the lapels and tie with a narrow one or just try this season’s coolest belt trend, the overlong one.

FIN: Muotiviikkojen katukuvassa yleistyvä trendi toimii hyvin myös työpukeutumisessa, sillä vyöttämällä bleiserisi saat sen tuntumaan lähes uudelta. Ja piilotettua sen kiireisen lounaan aiheuttaman kastiketahran paidanrinnuksessa… Käänä kaulukset sisäänpäin ja sido bleiseri kiinni kapealla vyöllä, korosta vyötäröä leveällä tai kokeile trendikästä, ylipitkää mallia.

Layer with denim

One of the most contemporary and freshest ways to style your black blazer is to layer a denim shirt or jacket underneath. Besides giving your outfit more dimension, it’ll also keep you warmer.

FIN: Raikas ja moderni tapa stailata musta perusbleiseri on pukea sen alle farkkupaita tai -takki. Asusi saa heti lisää kolmiulotteisuutta ja sinä pysyt lämpimämpänä.

Let the pants do the talkin’

Keeping the upper half of your outfit simple makes a great base for showing off those statement pants. Layer a black turtleneck or a top under your blazer and pick a pair of trousers with an interesting pattern, color or shape.

FIN: Housut pääsevät loistamaan, kun pidät asukokonaisuuden yläosan vähäeleisenä. Pue bleiserin alle musta, yksinkertainen poolo tai toppi ja valitse housut joissa on kiinnostava printti, rohkea väri tai superleveät lahkeet.

Add a black skirt with texture

I’m not asking you to wear a sheer Dior number showing the color of your underpants to work but an all-black look becomes instantly interesting when you add texture. Just like with bold pants, keep your top simple and casual (yes, Chiara’s graphic tee works well here) and add a frilly, feathery or flowy black skirt of your choice. Perfect for a night out.

FIN: En toki pakota sinua pukemaan töihin alushousujesi värin paljastavaa Diorin läpikuultavaa hametta, mutta tekstuurin lisääminen tekee kokomustasta asusta heti kiinnostavan. Aivan kuten statement-housujen kanssa, pidä yläosan stailaus minimaalisena ja anna hameesi olla asun tähti. Hapsut, röyhelöt, paljetit ja höyhenet toimivat loistavasti tässä kombossa.

With your most boho chic floral summer dress

It may not be summer yet but it doesn’t mean you couldn’t take your boho chic summer dress out and about. Just like combining with a leather biker jacket, a floral dress works guaranteed with a black blazer. The contrast between soft and hard makes the outfit interesting and this combo gives you countless layering options. For cooler days, layer a black turtleneck and wool tights under the dress and for warm summer evenings, just throw the blazer casually over your shoulders.

FIN: Kesäkelejä saadaan vielä odotella, mutta siitä huolimatta voit jo ulkoiluttaa boheemia, kukkaista kesämekkoasi. Hempeä kukkamekko toimii nimittäin takuuvarmasti paitsi nahkatakin, myös mustan bleiserin kanssa. Kovan ja pehmeän välinen kontrasti tekee asusta kiinnostavan, ja antaa sinulle loputtomasti vaihtoehtoja kerrospukeutumiseen. Kylmpimpinä päivinä voit pukea kukkamekon alle mustan poolon ja paksut sukkahousut, kun taas lämpimän kesäillan asun kruunaa huolettomasti harteille heitetty musta bleiseri.

B&W layering

When all else fails, turn to classics. Black and white is a bulletproof combo but you can play with it to make it unique. Instead of just tucking a white shirt in your black trousers, try adding a white dress to the mix. Keeping the base (i.e. the blazer and trousers) sharp lets you play with flowy or unstructured details. An asymmetric tunic, a sheer dress or even a white scarf can truly make your outfit.

FIN: Kun mikään muu ei auta, on aika turvautua klassikkoon. Mustavalkoinen asu toimii tilanteessa kuin tilanteessa, mutta pienillä muutoksilla saat tehtyä siitä persoonallisen. Pidä asun pohja (musta bleiseri ja mustat housut) skarppina ja kokeile valkoisen paidan sijaan mekkoa, epäsymmetristä tunikaa tai hulmuavaa, suurta huivia.

Have you tried any of these styling tricks or do you have some other creative ones? Share your ideas!

Sonja signature

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


3 responses to “Non-Boring Ways To Style Your (Boring) Black Blazer”

 1. Five Ways To Upgrade Your Outfit With One Accessory – Stylefullness Avatar

  […] to even the most bulky, utilitarian combos. You can belt your oversized shirt, frilly dress, blazer, overcoat, jumpsuit, cardigan – only the sky (read: your imagination) is the […]

  Like

 2. […] Style Fullness: Non-Boring Ways To Style Your (Boring) Black Blazer […]

  Like

 3. […] Style Fullness: Non-Boring Ways To Style Your (Boring) Black Blazer […]

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: