The Best Gluten-Free Banana Bread You’ve Ever Tasted

gluten free banana bread

It’s the time of the year when you’d do anything to avoid going outside. From the comfort of your own, warm kitchen the wintery weather doesn’t look so bad, but the reality hits the second you open the door. Hmmm. It’s bad. Today my excuse to not face the reality was to surprise my husband by baking banana bread. Nothing feels more welcoming than the warmth oozing from the oven and the smell of cardamon and cinnamon drifting in the stairway to greet even before you open the door.

This is the best gluten-free banana bread you’ve ever tasted. There’s no fuss, no weird ingredients substituting the lack of gluten and it’s made up quickly in one bowl. It’s a moist, yummy, healthy treat that gets even better the next day when you put a slice in a toaster. Great for breakfast, afternoon snack or as a part of your packed lunch for work. It’ll also make a perfect hostess gift – if you dare to let go of the loaf.

gluteeniton banaanileipä resepti

FIN: On taas se aika vuodesta, kun olen valmis tekemään mitä tahansa, ettei tarvitsisi lähteä ulos. Lämpimän asunnon suojista talvinen keli ei näytä ollenkaan niin pahalta, mutta todellisuus iskee ulko-oven kynnyksellä. Ei sittenkään. Tänään tekosyyni välttyä ulkoilulta oli yllättää mieheni banaanileivällä. Mikään ei nimittäin toivota paremmin tervetulleeksi kotiin, kuin uunista huokuva lämpö ja rappukäytävään kantautuva kanelin ja kardemumman tuoksu.

Tämä on ehdottomasti paras gluteeniton banaanileipä jota tulet koskaan maistamaan. Se valmistuu helposti ja nopeasti yhdessä kulhossa, ilman outoja raaka-aineita, jotka yrittävät korvata gluteenin puuttumisen. Se on mehevä ja terveellinen herkku, joka sopii hyvin aamiaiseksi, välipalaksi, tai osaksi lounasta mukaan töihin. Parhaimmillaan se on kuitenkin seuraavana päivänä, kun sujautat palan leivänpaahtimeen. Söpössä pahvivuoassa banaanileipä on myös loistava tuliainen – jos siis raaskit siitä luopua!

THE BEST BANANA BREAD

Gluten-Free Banana Bread

One loaf

 • 3 very ripe bananas (2 for the batter, 1 on top)
 • 1 egg
 • 1 dl plain natural yogurt or dairy-free alternative
 • 1 tbs honey
 • 1 tsp cinnamon or pumpkin spice
 • 1 tsp cardamon
 • 1 tsp salt
 • 1 tsp bicarbonate
 • 1/2 tsp baking powder
 • 4 dl gluten-free flour mix (I used oat flour)
 • 1/2 dl mild olive oil or coconut oil (melted)

Preheat the oven for 180°C. Mash two bananas in a bowl with a fork and add the egg. Whisk until smooth. Add the yogurt, spices, salt, honey, bicarbonate and baking powder and mix together. Fold in the flour one deciliter at a time and add the oil. Pour the mixture in an oiled bread form, cut the third banana in half and put the halves on top. Sprinkle a little bit of olive oil to give a nice gleam and bake in the oven for 35 minutes. You can test if the loaf is ready by poking a wooden skewer in the middle. If the batter doesn’t stick, the bread is ready.

gluten free banana bread

Gluteeniton banaanileipä

1 vuoka

 • 3 kypsää banaania (2 taikinaan, 1 koristeeksi)
 • 1 kananmuna
 • 1 dl maustamatonta luonnonjogurttia tai soijajogurttia
 • 1 rkl hunajaa
 • 1 tl kanelia tai piparkakkumaustetta
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • 4 dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin kaurajauhoja)
 • 1/2 dl miedon makuista oliiviöljyä tai sulatettua kookosöljyä

Lämmitä uuni 180°C. Muussaa kaksi banaania kulhossa ja sekoita joukkoon kananmuna. Lisää jogurtti, mausteet, hunaja, suola, ruokasooda ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää jauhot desi kerrallaan aina välissä sekoittaen ja kaada lopuksi joukkoon öljy. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan, leikkaa kolmas banaani pituussuunnassa kahtia, ja lisää palaset koristeeksi. Pirskota vielä pinnalle kaunis kiilto oliiviöljyllä ja paista uunissa noin 35 minuuttia. Voit testata kypsyyden pistämällä puutikun keskelle leipää. Jos tikkuun ei jää taikinaa, leipä on valmis nautittavaksi.

Try it and let me know what you think!

sign

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: