Gluten & Dairy Free Cookies With Nuts, Cranberries And White Chocolate

The only thing I like about cold and dark evenings is that it gives you permission to indulge. When you come home tired and long for something sweet and comforting, these cookies will soothe you instantly – without the guilt. You see, they come sans gluten and dairy and with only a small amount of raw sugar. I like to bake with rice flour and adding potato starch makes the cookies even crispier. But wait, dairy-free cookies with white chocolate? Did you know there are some great vegan white chocolate options, like this, and butter has been replaced with coconut oil. Still, you won’t feel like eating a tasteless diet treat but a crunchy, mouth-watering cookie full of plump cranberries and toasted nuts.

With less than 10 ingredients this recipe doesn’t require anything you wouldn’t find in your kitchen cupboards (or, well, maybe the white choc…) and you can make it in one bowl. Just mix everything together, lay on a baking tray and bake for 10 minutes. Difficulty level 1, taste level 10.

white chocolate and cranberry cookies

 

FIN: Kylmien ja pimeiden iltojen ainut positiivinen puoli on se, että ne antavat loistavan tekosyyn itsensä hemmotteluun. Näillä herkullisilla kekseillä parannat kaamosmasennuksen hetkessä ilman syyllisyydentunnetta, sillä ne täysin maidottomia ja gluteenittomia! Gluteenittomassa leivonnassa suosin riisijauhoa, ja perunajauho antaa kekseille extrarapean koostumuksen. Makeutensa keksit saavat raakasokerista ja voi on korvattu luomukookosöljyllä, joka on maidottomassa leivonnassa aina prosessoitua margariinia parempi vaihtoehto. Mutta hetkinen, maidottomat valkosuklaakeksit? Tiesitkö, että esimerkiksi Ruohonjuuresta löytyy hyviä vegaanisuklaita ja muun muassa iChoc valmistaa tähänkin reseptiin oivasti sopivaa maidotonta valkosuklaata? Vehnän ja voin puuttumisesta huolimatta kyseessä ei ole mikään mauton dieettiherkku, vaan nämä pulleilla karpaloilla ja paahtuneilla pähkinöillä ryyditetyt rapeat keksit vievät kielen mennessään.

Reseptin alle kymmenen ainesta löytyvät (ehkä valkosuklaata lukuunottamatta) lähes jokaisen kaapista, joten keksit syntyvät helposti ja nopeasti äkillisen makeanhimon yllättäessä. Sekoita ainekset yhdessä kulhossa, levitä pellille ja paista 10 minuuttia. Vaikeustaso 1, herkullisuustaso 10!

vegan white choc

Cranberry & White Chocolate Cookies (GF), (DF)

15 cookies

 • 1,5 dl rice flour
 • 1 dl potato starch
 • 0,75 dl raw brown sugar
 • 1 tsp Himalayan pink salt
 • 1 tsp gluten-free baking powder, like Dr. Oetker
 • 1 egg
 • 1 dl melted coconut oil
 • a handful of nuts and cranberries (I love Alesto Nut&Cranberry Mix from Lidl)
 • 40 g of vegan white chocolate, like iChoc (you may use the regular one if you want to)

If your coconut oil is solid, melt it beforehand so it has time to cool down. Preheat the oven to 200°C. Combine all dry ingredients in a bowl, add the egg and melted coconut oil.  Mix with your hands. The texture will be very crumbly. Put the bowl in the fridge while you chop the cranberries, nuts, and chocolate. The cooler your ingredients, the easier the batter will be to work with.  Add the roughly chopped goods to your batter and mix well.

Form the cookies by taking a little bit of the batter between your hands and squeeze to a ball. Then lay it down to a baking sheet and press flat. Try not to keep the batter in your hands for too long as the white chocolate will melt easily. This batch makes 15 cookies so you’ll need two baking sheets. Bake the trays individually for 10 minutes and let them cool down before indulging.

gf cookies

Valkosuklaa-karpalokeksit

15 kpl

 • 1,5 dl riisijauhoa
 • 1 dl perunajauhoa
 • 0,75 dl ruskeaa raakasokeria
 • 1 tsp Himalajan suolaa
 • 1 tsp gluteenitonta leivinjauhetta, esim. Dr. Oetker
 • 1 muna
 • 1 dl sulatettua kookosöljyä
 • kourallinen kuivattuja karpaloita ja pähkinöitä (Lidlin Alesto Nut&Cranberry Mix sopii tähän loistavasti)
 • 40 g of vegaanista valkosuklaata, esim iChoc (toki voit käyttää myös tavallista valkosuklaata)

Jos kookosöljysi on kiinteää, sulata se juoksevaksi etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä. Lämmitä uuni 200°C. Sekoita ensin kaikki kuivat ainekset kulhossa, ja lisää sitten muna ja kookosöljy. Sekoita käsin murumaiseksi, ja laita taikina jäähtymään jääkaappiin siksi aikaa, kun pilkot karpalot, pähkinät ja valkosuklaan. Mitä kylmempiä ainekset ovat, sen helpompi niitä on käsitellä. Kääntele karkeasti pilkotut herkkupalat taikinan joukkoon.

Muotoile keksit ottamalla hiukan taikinaa käsiesi väliin ja purista tiiviiksi palloksi. Litistä pallo sitten kämmenelläsi leivinpaperin päälle. Pyri pitelemään taikinaa mahdollisimman vähän, jottei valkosuklaa ehdi sulaa. Tästä taikinamäärästä tulee 15 keksiä, joten se vaati kaksi peltiä. Paista peltejä yksitellen 10 minuutin ajan.

What will you bake this weekend?

sign

Follow Stylefullness with Bloglovin’ app ❤


2 responses to “Gluten & Dairy Free Cookies With Nuts, Cranberries And White Chocolate”

 1. bakeydoesntbake Avatar

  These look SO good! Definitely a great treat after travelling home from work in the dark!

  Like

  1. stylefullness Avatar

   They are! Judging by the speed they’re vanishing from our kitchen table 😄 And my husband “doesn’t really have a sweet tooth”…

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: