Where To Eat In Barcelona With Dietary Restrictions

Last week me and my husband were visiting my father-in-law in South France and since being so close to Spanish border we thought we’d kill two birds with one stone and spend a couple of days exploring Barcelona too. While we didn’t have enough time to take over the city completely, we did get our fair share of the culinary amazingness it had to offer.

If you’re following a certain diet, say, gluten free, dairy free or plant based, you might not be able to enjoy traditional local cuisine when traveling. And especially if you don’t speak the language, it could be hard to know which dishes are safe for you. Doing a bit of research beforehand and printing out dietary cards will save time (and your sanity) and luckily the awareness of different dietary restrictions has also increased in the past few years. In my experience Barcelona is one of the most conscious European cities in that matter.

Are you always the one asking the waitress multiple questions, making your entourage awkward? Or are you a foodie who always has to compromise your cravings in order to eat in the same restaurant with your dietary restricted companion? Don’t worry, because these three amazing restaurants tick all the boxes.

FIN: Viime viikolla vierailimme mieheni kanssa appiukkoni luona Etelä-Ranskassa, ja koska olimme niin lähellä Espanjan rajaa, päätimme samalla reissulla tutustua Barcelonaan. Barcelona on valtava kaupunki, jota ei saa haltuun parissa päivässä, mutta onneksi kaupungin mielettömästä ruokatarjonnasta ehtii nauttia lyhyessäkin ajassa.

Jos noudatat jotakin erityisruokavaliota, esimerkiksi gluteenitonta, maidotonta, tai kasvipohjaista, et ehkä pysty matkoilla nauttimaan paikallisista perinneruoista. Ja erityisesti jos et puhu maan kieltä, voi olla vaikea tietää mitä syödä turvallisesti. Taustatyön tekeminen etukäteen säästää aikaa ja hermoja. Googlaa sopivia ravintoloita ja kirjoita ylös allergeenit, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Onneksi tietoisuus ruokarajoitteista on kasvanut viime vuosina, ja kokemukseni mukaan Barcelona on yksi valveutuneimmista Euroopan kaupungeista tässä asiassa.

Tuntuuko, että olet aina se, joka saa kanssaruokailijat kiusaantumaan kyselemällä tarjoilijalta loputtomasti annosten ainesosista? Vai oletko aina se, joka joutuu tekemään kompromisseja ravintolavalinnoissa, jotta ruokarajoitteinen seuralaisesi löytäisi listalta jotain syötävää? Huoli pois, sillä nämä kolme ihanaa ravintolaa täyttävät kaikki vaatimukset.

Copasetic

copasetic1.jpg
Photo: copaseticbarcelona.com

This small, popular joint serves excellent cocktails with excellent comfort food from breakfast to late night and they take different allergies and intolerances seriously. The staff is enlightened and their website clearly states that they can’t completely avoid cross-contamination and eaters with severe allergies should always asses their own level of risk. However, there are great vegan options available as well as many naturally gluten free dishes. Try their Greek crepes for example, and fall in love. Copasetic uses local and mostly organic ingredients and gives back to the community by offering “suspended” coffee or tea for those in need.  It’s advisable to book beforehand, especially for dinner.

FIN: Tämä pieni ja todella suosittu kortteliravintola tarjoilee herkullisia cocktaileja ja herkullista lohturuokaa aina aamiaisesta myöhäiseen illalliseen, ja suhtautuu allergioihin ja intoleransseihin asiaankuuluvalla vakavuudella. Tarjoiluhenkilökunta on valveutunutta, ja nettisivuilla mainitaan selkeästi, että kontaminaatioriski on aina olemassa, vaikka listalta löytyykin useita luonnollisesti gluteenittomia ja vegaanisia annoksia. Jokaisen ruokailijan tulee siis itse määritellä allergiansa vakavuus ja mahdollinen riski. Copasetic käyttää lähellä tuotettuja raaka-aineita, ja pääasiassa luomua, sekä tarjoilee kahvia ja teetä vähävaraisille. Ravintola on erityisesti illallisaikaan aina täynnä, joten pöytä kannattaa varata etukäteen.

Copasetic, C/ Diputacio 55

Flax & Kale

nc3a4yttc3b6kuva-2017-09-20-kello-13-45-38.png
Photo: @flaxandkale

This Instagram favorite is popular for a reason. Flax&Kale’s motto is “Eat better. Be happier. Live longer.” and 80% of their dishes are plant based, aiming for high nutritional value and sustainability. Try their gluten free paccheri pasta with vegan coconut milk mozzarella or fermented papaya salad. The desserts are to die for and so are the superfood smoothies. Get one on the go and stay energized for hours.

FIN: Tämä ravintola on muodostunut Instagram-suosikiksi syystä. Flax&Kalen annoksista 80% on kasvipohjaisia, ja mottonsa mukaisesti ravintola tähtääkin puhtaamman ravinnon kautta terveellisempään elämään ja kestävään kehitykseen. Maista gluteenitonta paccheri-pastaa vegaanisella kookosmaitomozzarellalla, tai fermentoitua papaijasalaattia. Jälkiruoat ovat terveellisyydestään huolimatta syntisen hyviä, ja samoin ovat vitamiini- ja antioksidanttirikkaat smoothiet. Nappaa yksi mukaan, niin pysyt energisenä monta tuntia.

Flax & Kale, C/ Tallers 74B

Messié Sin Gluten

messie sin gluten
Photo: @messie_glutenfree

By eating the pizza you wouldn’t know it was gluten free. In Messié everything is, so you don’t have to worry about cross-contamination. There are pizzas, pastas and salads, great wine and of course, gluten free beer. My gluten-eating husband was more than pleased with Messié’s GF Carbonara so this is definitely a place to bring your grain-loving friends too.  The atmosphere is relaxed, home-like with smooth jazz on the background, and the staff welcome you with a big smile. Simple, non-pretentious and delicious food. I’d like to see more places like this, please.

FIN: Messién pizzaa syödessä ei arvaisi sen olevan gluteenitonta. Mutta ihan kaikki tässä ravintolassa on, joten kontaminaatioriskistä ei tarvitse olla huolissaan. Messié tarjoilee pizzaa, pastaa, salaatteja, loistavia viinejä, ja tottakai gluteenitonta olutta. Perinteistä vehnäpastaa rakastava mieheni oli varsin tyytyväinen ravintolan gluteenittomaan Carbonaraan, joten tänne voit huoletta tuoda myös ei-gluteenittomat ystäväsi nauttimaan hyvästä ruoasta. Ravintolan tunnelma on rento ja kotoisa. Taustalla soi pehmeä jazz ja henkilökunta toivottaa ruokailijat tervetulleiksi leveällä hymyllä. Yksinkertaista, teeskentelemätöntä ja herkullista. Tällaisia paikkoja lisää, kiitos!

Messié Sin Gluten, C/ Siracusa 15

Do you have any restaurant suggestions for Barcelona? I’d love to hear your favorites!

xxx, Sonja

Follow  s t y l e f u l l n e s s  with Bloglovin ❤

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: