4 Fool-Proof Ways To Style A Silk Robe In Real Life

So, you’ve heard a dressing gown as outerwear is the new Big Thing. You maybe even bought one from Zara when there was still snow on the ground and thought that you’re going to rock this as soon as the temperature rises. But. The robe is still hanging in your closet with the tag on and every time you look at it you feel like a fool. “What was I thinking?”.

Don’t worry! It’s not at all difficult or intimidating to take your dressing gown out and about. My advice is to forget sheer, see-through fabrics for they can look quite cheap. For a polished outfit, look for kimonos that are made of a thicker fabric. When you’ve found the one, follow my styling tips to create a fool-proof look around it.

FIN: Ehkä olet kuullut, että silkkiset aamutakit ovat nyt katumuodin trendikkäin juttu? Ehkä jopa ostit Zarasta kukkakuosisen pitkän kimonon, kun maassa oli vielä lunta, ja ajattelit, että kyllähän tämä kesällä tulee heti käyttöön. Mutta. Nyt kun lämpötilan kimonon ulkoiluttamiseen olisi vihdoin sopiva, se roikkuu kaapissasi laput kiinni, ja mietit missä ihmeen mielenhäiriössä tämänkin ostit.

Mutta älä sure! Aamutakin käyttäminen julkisilla paikoilla ei ole ollenkaan niin hankalaa tai pelottavaa. Tärkeintä kimonon valinnassa on keskittyä kankaan laatuun. Tyylikkäämmän asun saat, kun valitset hieman paksumman kankaan – ohuet ja läpinäkyvät kankaat voivat näyttää halvoilta ja rypistyvät helposti. Kun olet löytänyt täydellisen kimonosi, seuraa takuuvarmoja ohjeitani, ja luo jo omistamistasi vaatteista onnistunut kokonaisuus sen ympärille.

 

Silk Robe + Simple White Cami + Jeans

aylinkoenig.com
Photo: Aylin König

Simplicity is the key here. The floral kimono gets the spotlight when you keep the base clean and casual. White top and blue jeans is always a great combo but bringing in a luxurious and festive kimono lifts the look to a next level. Opt for clean, darker jeans for a more sophisticated look.

FIN: Yksinkertaisuus on valttia. Kukallinen kimono on asun tähti, kun pidät pohjan simppelinä. Valkoinen, selkeälinjainen yläosa ja siniset farkut on klassinen ja aina toimiva yhdistelmä, mutta se nousee aivan toiselle tasolle, kun yhdistät asuun ylellisen ja juhlavan kimonon. Jos haet hienostuneempaa tyyliä, valitse tummat ja kuluttamattomat farkut.

Shop the look:

Boohoo Kimono | Boohoo TopTopshop Jeans

 

Silk Robe As A Top + Pleated Maxi

harpers bazaar
Photo: Harper’s Bazaar

A kimono is more than just a jacket. In this look the robe is tied and cleverly used as a top to compliment a flowy pleated skirt. Don’t do prints both in the robe and in the skirt or you’ll look like a hot mess. Solid colors work best, again, the key is to keep the base simple. As for the kimono; look for a one with thigh-high side spits.

FIN: Kimono on paljon muutakin kuin jakku. Tässä lookissa se toimii puserona, ja täydellisenä parina hulmuavalle maksihameelle. Valitse kirjaillun kimonon kanssa yksivärinen hame ja päin vastoin, jotta kaunis kuviointi pääsee oikeuksiinsa. Tässäkin tapauksessa yksinkertaisuus on valttia. Kimono, jossa on korkeat sivuhalkiot, toimii tässä asussa parhaiten.

Shop the look:

Boohoo Kimono | Mango Skirt

 

Silk Robe + Black Dress + Black Accessories

the fashion spot
Photo: The Fashion Spot

If you can’t do anything else, go black, but the shape and materials are very important in this look. A silk robe will never be a tight-fitting garment so you need a tight-fitting garment underneath to show your shape. If you combine a loose oversize dress to a loose oversize kimono, you’ll look just like that, loose and oversized. Midi and maxi lengths wort the best, especially if you incorporate lace like in the picture. A lacy mini dress will look too much like it escaped from the bedroom.

FIN: Jos mikään muu ei tunnu luontevalta, luota mustaan. Kuitenkin tässä asussa materiaali ja muoto ovat tärkeässä asemassa. Kimono ei koskaan istu tiukasti, joten sen alle kannattaa pukea vartalon muodot näyttävä mekko – ei ole mitään järkeä pukea rennon ja löysästi istuvan kimonon alle muodotonta telttamekkoa. Pituudessa midi- tai maksimitta on tyylikkäin valinta, erityisesti, jos mekossa on kuvan tapaan pitsiä. Pitsinen minimekko saattaa näyttää liikaa makuuhuoneesta karanneelta.

Shop the look:

Topshop Kimono | ASOS Lace Midi Dress | Monokel Cat Eye Sunglasses

 

Silk Robe + All-White base

lookbook.nu
Photo: Lookbook.nu

The same goes with all-white. It’s a more summery take on the trend than the previous all-black base and works just as well. Take pleated carrot pants and a loose top like in this picture or try a white dress. Again, the important thing is to show your waist. If the kimono isn’t belted, you need to emphasize the waist with the clothes you wear under it. White&tight is a combination that has a high risk of looking trashy but high-waisted culottes or an a-line midi skirt paired with a feminine blouse or a simple top like here will look great.

FIN: Sama sääntö pätee kokovalkoiseen asuun – se toimii yhtä hyvänä pohjana kimonolle, kuin kokomustakin, ja sopii paremmin kesäpäiviin. Kokeile kuvan tyylin mukaisesti rennosti istuvia porkkanahousuja ja toppia, tai kokeile valkoista mekkoa. Tärkeintä on muistaa korostaa vyötäröä. Jos kimono ei ole vyötetty, täytyy alla olevien vaatteiden tuoda vyötärö esiin. Tiukka&valkoinen on aina vaarallinen yhdistelmä jossa on suuri riski näyttää halvalta, mutta yhdistä esimerkiksi naisellinen pusero tai rento toppi korkeavyötäröisiin culottes-housuihin tai a-linjaiseen midihameeseen.

Shop the look:

Topshop Kimono | ASOS Linen Trousers | Topshop Mules | Reclaimed Vintage Sunglasses

How do you like to wear a silk robe? Share your styling tips!

*Article updated in June 2018

xxx, Sonja


One response to “4 Fool-Proof Ways To Style A Silk Robe In Real Life”

  1. Blogger Recognition Award | s t y l e f u l l n e s s Avatar

    […] time you write, ask yourself: “If this is my answer, what is the question?” For example my post about styling a silk robe answers the question: “I see these pretty kimonos everywhere but how the hell should I wear […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: