48 Hours In (Gluten Free) Rome

Rome, the eternal city, is filled with amazing architecture, great food and Too. Many. Tourists. I’m not a big fan of visiting tourist attractions, standing in a queue for several hours only to be pushed into the crowd to fight for space to see a glipse of an old building while someone is forcing you to buy a selfie stick or a droopy rose. I want my Rome authentic, italian. There’s more to Rome than Colosseum and Sistine Chapel, you just have to know how to find it.

Another surprising thing about Rome is that in the land of pasta and pizza there are quite a few options for gluten free diners. On this site you can see a full list of restaurants offering gluten free dishes and I’m about to share you my favourites.

FIN: Rooma – ikuinen kaupunki – on pullollaan upeaa arkkitehtuuria, hyvää ruokaa ja liikaa turisteja. Minulle matkustamisessa tärkeintä ei ole tutustua nähtävyyksiin, vaan haluan nähdä ja kokea aidon kaupungin. Siksi jonottaminen ahtaisiin turistikohteisiin tuhannen muun kanssa, tai selfiekeppikauppiaiden kynsistä livahtaminen ei kuulu matkasuunnitelmiini. Rooma on paljon muutakin kuin Colosseum tai Sikstuksen kappeli, ja aidon italialaisen kaupunkitunnelman saa kokea kun tietää mistä sitä etsii. Roomassa myös gluteeni-intolerantikko voi nauttia italialaisen keittiön antimista, sillä yllätyksekseni kaupungista löytyy useita ravintoloita, jotka tarjoilevat gluteenittomia annoksia.

Gluten free

SATURDAY

MORNING IN THE HISTORIC CENTRE. Wake up in your Airbnb rental. Like all big cities, Rome is full of hotels. Most of them expensive and the rest really shabby. The best bet is to book an Airbnb room or apartment. There are beautiful private rooms for only 30€ per night and full apartments starting from 70€ per night. We stayed in Esquilino district near Termini station. It’s not the prettiest neighbourhood but the transport links are great. Where ever you’re staying it’s smart to buy a 48hour travel card for public transport. The 48h ticket costs 12,50€ and you can buy it from tobacconists, bars, or vending machines at metro stations.

Perfect breakfast spot for all kinds of health conscious eaters (including GF) is aT – Active Natural Eating in Colonna district. This charming cafe offers everything a girl could want from super smoothies to freshly squeezed juices and separately prepared gluten free foccaccias to start the day fully fueled.

FIN: Aamu. Herää Airbnb- huoneestasi. Rooma on muiden suurten metropolien tavoin täynnä hotelleja, mutta suurin osa niistä on todella kalliita ja ne loput jokseenkin epämääräisiä. Siksi parasta vastinetta rahoille saat vuokraamalla huoneen (alk. noin 30€) tai asunnon (alk. noin 70€) Airbnb:n kautta. Missä ikinä yövytkin, kannattaa lähibaarista tai tupakkakaupasta napata mukaan 48 tunnin matkakortti joka käy metroon, busseihin ja raitiovaunuun. Korttja voi ostaa myös metroasemien automaateista ja palvelutiskeiltä. 48h kortti maksaa 12,50€.

Täydellinen paikka nauttia lauantaiaamiaista on terveyskahvila aT Colonnassa, lähellä Fontana di Treviä. Kahvila tarjoilee laajan valikoiman smoothieita, tuorepuristettuja mehuja ja leivonnaisia. Gluteenittomia valmistetaan tilauksesta.

aT restaurant Roma
Photo: aT Restaurant

With energy levels high spend the morning strolling around the historic centre admiring the gorgeous architecture. A short walk from aT you’ll find Fontana di Trevi and from there you can continue to Piazza di Spagna and climb the famous Spanish steps. For me that would be enough with the attractions so if you’re like me head to Via del Corso for some retail therapy. Via del Corso is the more “local” shopping street in the historic centre featuring all big international high street brands including Zara, Gap, H&M and Diesel.

FIN: Käytä aamupäivän energia kävelemällä historiallisessa keskustassa uppoutuen upeaan arkkitehtuuriin. KIvenheiton päässä aT -kahvilasta löydät Fontana di Trevin ja hieman ylempää Piazza di Spagnan kuuluisat espanjalaiset portaat. Tässä vaiheessa oma nähtävyysrajani olisi jo tullut vastaan, joten jos tunnistat itsessäsi samoja piirteitä, suuntaa kohti ostoskatu Via del Corsoa. Sen varrelta löytyvät kaikki suuret kansainväliset ketjumyymälät, ja on siksi suosittu myös paikallisten keskuudessa.

mercato monti roma
Photo: mercatomonti.it

AFTERNOON IN MONTI. Take a metro to Cavour to explore the fantastically bohemian Monti district. The area is known for charming cafes and interesting little boutiques. If you love browsing through vintage shops, visit Pifebo for vintage bags, boots and sunglasses, King Size Vintage for leather jackets, furs and vintage Levi’s and Moll Flanders for contemporary second hand designer clothing. Every Saturday and Sunday from 10am to 8pm there’s also a market called Mercato Monti featuring vintage gems as well as introducing young rising designers.

After some hard core shopping grab a salad or a (gluten free) sandwich, rosetta, at contemporary eatery Zia Rosetta or relax with a glass of wine at Ai Tre Scalini – a wine bar that has entertained the residents of Monti since 1895.

FIN: Iltapäivä Montissa. Ota metro Cavouriin ja tutustu boheemiin Montin alueeseen. Jos rakastat vintageliikkeitä, tämä on juuri sinun alueesi. Pifebosta löydät cooleimmat bootsit ja aurinkolasit, King Size Vintagesta valtavan määrän nahkatakkeja, turkiksia ja vintage-Leviksiä, ja Moll Flandersilta nykyaikaisempaa designer-second handia. Joka lauantai ja sunnuntai järjestettävä Mercato Monti on myös käymisen arvoinen. Marketin kojut täyttyvät vintagehelmistä ja nuorten suunnittelijoiden luomuksista. Joka viikonloppu fokuksessa on uusi “talent of the week”.

Hard core -shoppailun jälkeen lounasta trendikkäässä Zia Rosettassa tai rentoudu viinilasin äärellä Ai Tre Scalinissa, jossa voit maistella yli sataa viiniä. Viinibaari onkin ihastuttanut montilaisia joa vuodesta 1895.

EVENING IN TRASTEVERE. What a better place to spend a Saturday night! Book a table from Mama! Eat, a specialized restaurant for celiacs. All their dishes are available with or without gluten and my fiancé can confirm: both taste equally fantastic. After dinner, stroll the narrow streets between Piazza di Santa Maria and Piazza Sidney Sonnino to find multiple charming places for cocktails.

FIN: Ilta Trasteveressä. Roomassa ei taida olla parempaa paikkaa lauantai-illan viettoon kuin Trastevere. Varaa pöytä keliaakikoille suunnatusta Mama! Eat -ravintolasta, jossa listan kaikki annokset ovat saatavina gluteenittomana. Maman gluteeniton pizzapohja on ohut ja rapea, ei lainkaan sitkeä. Myös gluteenittomat pasta-annokset ovat kokeilemisen arvoisia. Illallisen jälkeen alueen kapeat, tunnelmalliset kadut tarjoavat toinen toistaan houkuttelevampia paikkoja cocktaileille.

zia rosetta roma
Photo: ziarosetta.com

SUNDAY

MORNING AT THE MARKET. OK, so I love markets. I always google what kind of markets are going on in my travel destination and select the most interesting ones to visit. Porta Portese market is something you have to see, at least once. Grab a breakfast-on-the-go from gluten free bakery Sans de Blé in Ripa district and walk across the river to Porta Portese. This Sunday market is the biggest in Rome and boasting anything you can imagine from clothes to bikes, from furniture to electronics. Like in all big markets, there’s a lot of useless stuff but if you dig a little you can find amazing unique pieces. Vintage furs and cashmere sweaters are something to look for. They are reasonably priced and good quality. There are plenty of cafes and restaurants lining the market street so you don’t have to worry about your blood sugar sinking too low.

FIN: Aamu katumarkkinoilla. Okei, myönnetään. Rakastan markkinoita. Siksi halusin mahduttaa kaksi tähänkin viiknloppuoppaaseen. Rooman suurimmat katumarkkinat Mercato di Porta Portese järjestetään joka sunnuntai Trasteveressä. Nappaa joen toiselta puolelta Sans de Blé -leipomosta gluteenittomia leivonnaisia mukaan, jotta jaksat koluta läpi koko kadun. Porta Portesesta löytyy kaikkea vaatteista polkupyöriin ja huonekaluista elektroniikkaan, ja vaikka osa tavarasta on ihan roskaa, seasta löytyy uskomattomia helmiä. Pidä silmällä erityisesti vintageturkis- ja kashmirvillapaitakojuja. Itse löysin markkinoilta upean ja hyväkuntoisen kashmirneuleen vain 30€. Nälkä markkinoilla ei pääse yllättämään, sillä kadun varrella on vieri vieressä kahviloita ja ravintoloita.

P1010126

LATE LUNCH IN THE CENTRE. After the market, walk the Ponte Garibaldi bridge to Regola district on the other side of Tevere. On your way you can admire the beautiful river view and Tiber island. At Voglia di Pizza you can enjoy probably Rome’s best gluten free pizza not to mention a good selection of gluten free beer. A little bit more North, near Pantheon, a small and cosy restaurant Pantharei offers many gluten free dishes (including pasta and pizza) at a fraction of a cost compared to many touristy joints in the area.

FIN: Myöhäinen lounas keskustassa. Kulje Tevere-joen yli Ponte Garibaldia pitkin ihastellen upeaa maisemaa ja maagista Tiber-saarta. Regola-alueelta löydät keliaakikkojen rakastaman Voglia di Pizza -ravintolan, jonka gluteenittomien pizzojen kehutaan olevan Rooman parhaimmistoa. Ravintola tarjoilee myös gluteenitonta olutta. Hieman pohjoisempana, syrjässä Panthonin temppelin takana sijaitsee pieni ja kotoisa ravintola Pantharei, jonka listalta löytyy myös runsaasti gluteenittomia vaihtoehtoja.

EVENING IN PRATI. It’s probably time to reload your batteries and take a nap in your cozy Airbnb bed. Once rested and dolled up, head West to Prati district. Start with aperitivo in La Zanzara, perfect place for people watching and amazing cocktails. For dinner, I suggest you try La Soffitta Renovatio nearby. The menu is extensive and all dishes are available gluten free.

FIN: Ilta Pratissa. Lataa akut ja nauti kauneusunet Airbnb-huoneessasi ennen illallista. Suuntaa sitten länteen, Pratiin, jossa ilta kannattaa aloittaa La Zanzaran terassilla aperitivon merkeissä. Paikka on täydellinen ohikulkijoiden ja kaupunginosan tunnelman ihmettelyyn, ja cocktailit ovat erinomaisia. Illallispaikaksi ehdotan lähellä sijaitsevaa La Soffitta Renovatiota. Laaja menu tarjoaa valinnanvaraa merenelävistä liha-annoksiin ja napolilaiseen pizzaan – myös gluteenittomana, tietenkin.

la zanzara rome
Photo: La Zanzara

What are your favourite places in Rome? Share your tips!

Do you already have Bloglovin’ app? If not, go download it right away from app store and enjoy all your favourite blogs in one place. You can also follow stylefulless with Bloglovin’.

2 Comments

Add yours →

  1. Hey very interesting blog!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: