Capsule Wardrobe For Traveling Light

Since many airlines are charging extra for checked-in baggage we tend to squash everything we need in our carry-on bags. Leading to excessively cramped overhead lockers and too heavy carry-ons that eventually are forced to cargo. People often ask me how I manage to travel with so tiny bags so I’ going to share my secrets with you. It all comes down to a capsule wardrobe.

Can you survive a week with only your carry-on? Yes, you can.

FIN: Nykyään monet lentoyhtiöt veloittavat erikseen ruumaan menevistä matkalaukuista, ja yhä useammat matkaajat päätyvätkin survomaan koko omaisuutensa käsimatkatavaroihin. Tämä on alkanut muodostua ongelmaksi, sillä matkustamon matkatavarahyllyt eivät pysty ottamaan kaikkea taakkaa vastaan, ja painorajan ylittävät laukut joudutaan kuitenkin siirtämään ruumaan. Minulta kysytään usein miten pystyn matkustamaan niin pienellä tavaramäärällä, joten näin Rooman-matkani kynnyksellä haluan jakaa teille pari vinkkiä. Kaikki lähtee ns. kapselipuvustosta.

Voiko viikon matkasta selvitä pelkillä käsimatkatavaroilla? Helposti.

Capsule Wardrobe

How to create a capsule wardrobe for traveling?

People always overpack. We think we need different clothes for each day of our trip but end up using only one-third of them. You really can go for seven days with only one pair of jeans! Two bottom pieces will get you a long way, so opt for a skirt or a pair of slacks or maybe shorts for your second piece, whatever you feel most comfortable in.

As for tops, you only need 2 for 3 nights. So for 5 nights pack 3 tops, for 7 nights 5 tops… You get the idea. Pop a bar of laundry soap in your bag in case you need to remove any stains. Choose the tops depending on the temperature at your destination. Long-sleeved to cooler temperatures, light sleeveless ones for warmer. If you know you won’t have access to an iron leave your crisp cotton shirts home and opt for softer fabrics that don’t wrinkle that easily (or can be worn a bit wrinkled like linen). I also always pack a dress, no matter how long the journey, because you’ll never know if you have to dress up for an unexpected occasion.

If your trip is work-related but you don’t want to spend all your spare time in your business suit think outside the box. You can incorporate your smart trousers with a frilly top and a bomber jacket for a night out or wear your blazer instead of a cardigan with a relaxed tee and jeans. Then you don’t even have to pack an actual cardigan! A jacket is always a must, whether it’s your go-to blazer, a loose kimono, or a bomber. In cooler temperatures, it works as a layering piece to keep you warm but it will also come in handy on a beach holiday when you need something to cover up with for a late-night dinner.

Even on a week’s holiday, you don’t need that many shoes. Wear one comfortable pair on the plane and pack a fancier one for going out. If you plan to work out you obviously need to pack your trainers but think if they are something you could also wear outside the gym. The athleisure trend is now really popular so why not try your trainers with other garments as well?

FIN: Kapselipuvusto matkoille. Lähes kaikki pakkaavat mukaansa liikaa vaatteita. Loppupeleissä yksillä farkuilla pärjää helposti 7 päivää, mutta jos lähestytään aihetta hieman tunnustelevammin, niin kaksi alaosaa antaa viikon matkalle jo runsaasti vaihtelua. Valitse suorat housut, farkut, hame tai shortsit – mikä ikinä onkaan eniten omaa tyyliäsi. Yläosia et tarvitse joka päivälle omaansa, ellet ole matkaamassa hikiselle treenileirille. 2 yläosaa kolmelle päivälle riittää hyvin; 3 viidelle päivälle, 5 seitsemälle… Got it? Sujauta laukkuusi pala sappisaippuaa, niin saat yllättävät tahrat tarvittaessa pestyä. Itse myös pakkaan matkalle aina vähintään yhden mekon, joka pelastaa ex tempore -juhlallisuuksissa.

Työmatkalle pakatessa vapaa-ajan vaatetus saattaa helposti unohtua. Tilaa säästääksesi mieti, voisitko käyttää luottojakkupukusi osia myös vapaa-ajalla, yhdistäen ne rennompiin vaatteisiin. Pue suorien housujen kanssa röyhelöpaita ja sporttinen bomber-takki, tai käytä bleiseriä farkkujen ja rennon t-paidan kanssa neuletakin sijasta. Jonkinlainen kevyt jakku kannattaa aina pakata mukaan monikäyttöisyytensä vuoksi. Kenkiä et tarvitse kuin kaksi paria, yhdet mukavat jalkaan ja toiset juhlavammat mukaan. Toki, jos aiot lenkkeillä tai käydä salilla ahkerasti matkasi aikana, tarvitset myös lenkkarit. Mutta mieti, voisitko käyttää treenikenkiä myös salin ulkopuolella. Athleisure trendi on nyt todella pinnalla, joten mikset kokeilisi lenkkareita vaikka mekon kanssa?

Don’t think about garments, think about outfits

I know you want to pack all your favourite garments! But rather than focusing on separate pieces think about complete outfits. The more versatile your clothes are the more outfits you’ll have to choose from.

Still on board?

Start by choosing a color scheme. Each piece must match with another. Black and white is always a safe choice to stay chic but you can also try a neutral palette with beiges and greys or an all-pastel color scheme. If you travel somewhere cold where you’ll have your winter coat on for 90% of the time I suggest you build your color scheme around that coat. Otherwise, you’ll always look a bit mismatched. With shoes, bags, and other accessories, you have two options: either choose them to compliment your color scheme or go with something bold that really pops. For example: with a neutral palette you can do brown or camel accessories or you could try, say, a hot pink bag. Just focus on one contrasting item at the time.

Think about the temperature. When traveling you’re often feeling too hot or too cold. That’s where layering plays a big part. Leather jacket over a chunky cardigan over a spaghetti strap silk top. The weather can be tricky and unexpected so be prepared for different conditions, even on a short trip.

To help you, I’ve created a free printable below to make packing feel like a breeze.

capsule wardrobe free printable

FIN: Mieti kokonaisuuksia, ei yksittäisiä vaatteita. Tiedän, että haluaisit pakata matkalle kaikki lempivaatteesi! Ongelma on vain siinä, että ne eivät välttämättä sovi yhteen. Mitä monikäyttöisempiä vaatteita valitset, sitä kevyempi matkalaukku, ja sitä enemmän sinulla on valinnanvaraa asukokonaisuuksissa. Kerrospukeutumisella säätelet helposti kehon lämpöä, ja asusi adaptoituu paremmin vaihtuviin sääolosuhteisiin, hikiseen lentokenttään, tai voimakkaasti ilmastoituun koneeseen.

Edelleen kärryillä? Aloita väripaletista. Musta-valkoinen on helppo ja aina tyylikäs ratkaisu, mutta voit kokeilla myös pastellisävyjä tai neutraalia beigen ja harmaan sävyjen palettia. Tutki, missä sävyissä kaappisi tarjoilee määränpääsi säätilaan sopivia vaatteita. Pääasia on, että  kaikki vaatteet sopivat värimaailmaltaan yhteen. Jos matkakohteessasi on niin kylmä, että tulet pitämään talvitakkia päällä 90% hereilläoloajasta, suosittelen, että takki toimii väripalettisi pohjana. Muuten jokainen asukokonaisuutesi – miten tarkoin harkittu tahansa – näyttää jotenkin epämääräiseltä. Kenkien, laukkujen, ja muiden asusteiden kanssa voit pitäytyä väripalettisi sävyissä tai kokeilla kontrastiväriä. Keskitä huomioväri kuitenkin vain yhteen asusteeseen kerrallaan. Ylläoleva muistilista kannattaa printata vaikka jääkaapin oveen helpottamaan pakkaamista.

Choose your in-flight outfit wisely

Your in-flight outfit can make a big difference in your packing. If your bag feels cramped you should try wearing the chunkiest pieces on the plane to leave room for lighter ones. Another great way to make room in your bag is to roll all your clothes instead of folding. That way you can also better avoid wrinkling. Wear the same outfit on both out- and inbound flights so you’ll know how much space you’ve got in your bag for shopping…

I tend to travel in soft and loose clothes, I rarely wear tight jeans on a plane. My go-to outfit is an a-line midi dress and tights with a warm cardigan and a large scarf I can wrap around myself. Dress in tights is a great option especially if you’re traveling to a warm place for you can always take off the tights once you land. The jeans you can’t. Opt for dark colors and easy-to-wash textiles to minimize spill damages.

I always wear trainers on the plane. They are easy to take off, they’re designed to let my feet breathe and they won’t squish my toes even if they get a bit swollen on the plane. I also keep wool socks in my carry-on that I slip on the minute I get to my seat.

FIN: Valitse matkustusasusi harkiten. Pue hankalasti pakattavat ja tilaa vievät vaatteet päällesi, niin säästät tilaa matkalaukussa. Toinen hyvä kikka tilan säästämiseen on rullata kaikki vaatteet viikkaamisen sijaan. Näin vaattesi pysyvät myös paremmin sileinä. Suosi matkustaessa tummia värejä ja helposti pestäviä materiaaleja. Pidä sama asu sekä meno- että paluulennolla, niin tiedät kuinka paljon tilaa laukussasi on tuliaisille.

Itse puen lennolle aina rennosti laskeutuvat vaatteet, en koskaan tiukkoja farkkuja. Luottoasuni lentomatkalle on A-linjainen midimekko ja paksut sukkahousut, jotka saa tarvittaessa riisuttua helposti määränpäässä, jos sää on helteinen. Paksu villatakki tai -huivi toimii lentokoneessa hyvin peittona. Matkustan myös säästä riippumatta aina lenkkareissa; ne on helppo potkaista pois jalasta lentokoneessa ja vaihtaa villasukkiin, ne on suunniteltu hengittämään ja ovat mukavat turvonneissakin jaloissa.

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: