5 Things To Do When Life Feels Overwhelming

life hacks

Ever had that feeling of everything slipping through your fingers? That you don’t really know where you’re going or who you are anymore? It’s time for a time-out.

life hacks

1. Meditate

Only 20 minutes daily meditation is scientifically proven to have multiple health effects. From reducing stress and lowering blood pressure to better sleep and stronger immune system there’s no reason not to start practicing meditation right now. Many people shy away from meditation for they think they don’t know how to do it correctly but you can’t really go wrong with it.

Start by sitting or lying in a comfortable position. Set a timer for 20 minutes. Close your eyes and concentrate on your breathing. Feel how the air flows and fills your lungs – you can even try to hold your breath for a few seconds before releasing. Keep your body soft, relax all your muscles. If you feel you can’t let go of tension focus on one body part at a time. Start from your feet and proceed upwards really feeling the different sensations on each little part of your body. Another great exercise is to keep your eyes closed while you slowly examine your left hand and fingers one by one with your right hand. Then do the same to the other side. It’s amazing how your senses awake when you focus your mind completely on a smallest perceptions.

For me the most important thing about meditation is to consciously clear your mind of any wandering thoughts and draw your attention inwards to your body and what’s happening inside. If you still feel hesitant you can download guided meditations to you phone.

FIN: Meditoi. 20 minuutin meditointi päivittäin vähentää tutkitusti stressiä, laskee verenpainetta, vahvistaa immunipuolustusta ja auttaa nukkumaan paremmin. Ei ole siis mitään syytä jättää kokeilematta – meditointiin ei ole vain yhtä oikeaa tapaa. Meditoinnin tärkein tehtävä on tietoisesti tyhjentää pää sinkoilevista ajatuksista ja keskittää huomio sisäänpäin, oman kehon tuntemuksiin.

Aloita asettamalla ajastin 20 minuuttiin ja ota mukava asento. Sulje silmät ja keskity hengittämiseen, tunne miten ilma virtaa läpi kehon täyttäen keuhkot, ja miten taas uloshengityksellä keho ikäänkuin painuu kasaan. Pyri rentouttamaan kaikki lihakset varpaista päänahkaan. Voit keskittyä yhteen osaan kerrallaan,  ja edetä seuraavaan vasta kun olet saavuttanut täydellisen rentoutumisen. Älypuhelimille on myös ladattavissa lukuisia ohjattuja meditaatioita joilla pääsee hyvin alkuun.

2. Write things down

There’s nothing more distressing than the endless to do-list swirling in your head like a storm. It’s easier to understand the things you really need to do when you write them down. Once on paper you also see that maybe there aren’t so many things to do after all or maybe the time you need to get them done isn’t going to be as long as you thought. One by one you can actually tick off things from that list, instead of trying to fix them all at the same time.

If your anxiety is more about your inner self or you feel you’ve lost your confidence write a list of great things about yourself instead. At those moments when you feel the lowest of the low try to focus on things that are well. Start from the easy ones like a roof over your head, enough money to buy food for the week, warm shower. See – things aren’t that bad after all. When you get the hang of it get more specific like an especially good morning latte at your local cafe, a stranger holding a door open, a phone call from your mum…

Good energy comes to those who channel it so start making sweet gestures yourself. Send your friend you haven’t seen in a while a proper post card or invite people to your place for a movie night. Try to smile to every single people in every single situation – you’ll be amazed how quickly people respond to that!

Me and my fiancé have a habit of sharing three positive things about the day each evening before we go to bed. Even if it’s been a crappy day we can still find three things that tilt to the positive side. We humans tend to talk only about the negative things going on in our lives but by embracing the habit of saying positive things out loud really helps us to feel less beaten by the negative stuff.

FIN: Kirjoita. Kaikki se risteilevien ajatusten ja tekemättömien asioiden sekamelska tuntuu vähemmän kaootiselta kun kirjoitat asiat paperille. Siten huomaat, että ehkä To Do -listasi ei olekaan niin pitkä, tai ehkä asioiden hoitamiseen ei menekään niin kauaa aikaa kuin luulit. Ratkaise yksi asia kerrallaan, ei kaikkia yhtäaikaa.

Jos sinusta taas tuntuu siltä että olet menettänyt itseluottamuksesi tai ettei elämäsi etene toivomallasi tavalla, kirjoita sen sijaan lista asioista jotka ovat hyvin. Aloita yksinkertaisista: katto pään päällä, riittävästi rahaa ruokaan, lämmin suihku. Näetkö; asiat eivät ole kovin huonosti. Etene sitten yksityiskohtaisempiin, pieniin iloihin: poikkeuksellisen hyvä aamulatte kahvilassa, tuntematon joka pitää ovea auki, yllätyssoitto äidiltä… Kokeile myös tietoisesti jakaa positiivista energiaa ympärillesi – saatat yllättyä sen vaikutuksista myös itseesi. Hymyile kaikille ihmisille jotka kohtaat ja katso silmiin. Hymyyn vastataan hymyllä.

Minulla on poikaystäväni kanssa tapana jakaa joka ilta ennen nukkumaanmenoa kolme kivaa asiaa päivästä. Jopa kaikkein kurjimmista päivistä löytyy ainakin ne kolme positiivista asiaa. Kun keskitymme negatiivisten asioiden sijaan niinhin positiivisiin, elämä alkaa kauttaaltaan näyttää valoisammalta.

3. Brew yourself a cup of green tea

Research has shown that drinking five cups of green tea every day can relieve stress by up to 20%. For a coffee addict like me green tea is a great substitute and I can easily swig four cups only during work hours. You’ll get your caffeine fix and stay hydrated but you’ll also benefit from green tea’s numerous health effects. Powerful antioxidants called polyphenols found in the green tea leaves are reported to lower cholesterol and blood pressure, reduce inflammation, increase metabolism, regulate blood sugar levels, help digestion and even reduce the risk of cancer by fighting free radicals. Polyphenols also help to maintain a positive mood and protect your brain while the amino acid theanine increases dopamine levels and calms your mind.

FIN: Vihreä tee. Tutkimusten mukaan viisi kuppia vihreää teetä päivittäin voi vähentää stressiä jopa 20%. Puhumattakaan vihreän teen muista terveysvaikutuksista: se laskee kolesterolia, auttaa säätelemään verensokeria, edistää ruoansulatusta, vähentää tulehdusta kehossa, lisää aineenvaihduntaa,  ja saattaa jopa ehkäistä syöpää. Vihreä tee on hyvä vaihtoehto kahviaddiktille, sillä se sisältää kofeiinia, muttei kuivata kehoa.

4. Exercise

Physical activity releases endorphins and relieves tension in your muscles. It promotes better sleep and takes your mind off things that stress you out. While you exercise, try paying attention to the sensations in your body instead of zoning out to keep your worries at bay. Put on your earphones and play your favourite uplifting hits from your teenage years. If after a long day you feel too exhausted to hit the gym just stretch or do some yoga poses in your living room or walk around the block a few times. It doesn’t have to be massive, a little goes a long way.

FIN: Liiku. Liikunta lisää endorfiineja ja vie ajatukset pois murheista. Laita teinivuosiesi lempihitit soimaan ja kävele pari kertaa korttelin ympäri, tai venyttele omassa olohuoneessa. Liikunta ei aina vaadi valtavaa panostusta tai monen tunnin rääkkitreeniä täyttääkseen tehtävänsä. Pääasia, että liikut.

5. Talk

This is the most important one but often overlooked. The best way to get a hold of your racing emotions and ease your mind is to talk to someone you trust. Things start to make sense when you say them out loud. If you feel that you don’t want to burden your friends or family with your worries think about it the other way around: how many times have you felt strained when someone you love has really confided to you with their worries? Trust your friends, they’ll be there for you.

FIN: Puhu. Puhumisen tärkeyttä vähätellään paljon, ja varsinkin meillä suomalaisilla on tapana padota  murheita sisällämme sen sijaan että uskaltaisimme puhua niistä – ei haluta kuormittaa hetään. Mutta käännetäänpä asia toisinpäin: kuinka monta kertaa olet itse kokenut ystäväsi murheet taakkana? Ääneen sanottuna murheet tuntuvat huomattavasti pienemmiltä ja asiat näyttävät ehkä myös loogisemmilta. Useimmiten tarvitaan vain kuuntelijaa, ei ratkaisijaa. Luota lähimmäisiisi, he kyllä ottavat kiinni kun kaadut.

How do you relax when your stress levels are up? Share your tips!

xxx, Sonja


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: