Will This Be The Most Talked-About Fashion Show Of The Season?

vetements-show
All photos via Hypebeast

Opinions may be parted on the fashion point of view of Vetements’ Fall/Winter 2017 RTW collection but the message was loud and clear. While the clothes didn’t necessarily bring anything new to the table the way they were showcased proved that anyone and everyone can be a Vetements guy or girl. It’s all about the attitude. The collection displayed well-known Vetements staples including the too-long belts and camel trench coats but with a new twist in styling. Using real people of all ages, sizes and ethnicities was a clear statement for the celebration of diversity. Entitled “Stereotypes” the show brought out the whole variety you could see on the street: the Chanel Lady, the punk rocker, the computer nerd, the homeless guy, the hiker…

FIN: Vetement’sin F/W 2017 kokoelmasta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin heidän viestinsä tuli harvinaisen selväksi: erilaisuus on rikkaus. Nimeltään “Stereotypes” (stereotyypit) kokoelma marssitti catwalkille kattauksen tavallisia ihmisiä – kaiken värisiä, kokoisia, ja ikäisiä. Oli Chanel-rouvaa, punkkaria, nörttiä, koditonta, retkeilijää… Kuka tahansa voi olla Vetement’s-tyyppi. Se on kiinni asenteesta.

vetements-2017-spring-summer-couture-37
Photo via Hypebeast

I’m not sure if the recent changes in global politics have been an inspiration to head designer Demna Gvasalia and his crew but the collection clearly is an objection against repressive and elitist mindset and subtly gives the finger to the high-end couture fashion industry (the show was held today in Centre Pompidou in Paris while Haute Couture Week in full swing). I only wonder if the equally high price of these garments actually enforce or weaken the Vetements’ anarchistic reputation.

One of Vetements’ strongest characteristics is their attention to detail. From the fake ID card invitations to clothes with small references to past trends  – like a French flag printed hoodie very 90’s Hilfiger style or a silk tie standing in for a belt – nothing was by coincidence. The most startling revelation to me however was the white bridal gown that at first sight looked like a random stack of thrift store dressed but was actually quite an intriguing mix of ethnic and vintage inspirations. Nothing random about that.

FIN: Muutokset maailmanpolitiikassa ovat saattaneet olla pääsuunnittelija Demna Gvasalian inspiraation lähteenä, sillä kokoelma oli selkeä vastalause elitistiselle ja kapeakatseiselle ajattelutavalle. Mielestäni Vetement’sin anarkistista mainetta ja Couture-maailman kritiikkiä heikentää vaatteiden korkea hintataso. UFFin alerekistä löydetyltä näyttävä huppari saattaa näyttää keskisormea maailman kahtiajakoisuudelle , mutta onko tekopyhyyttä, jos siihen on varaa vain niillä, jotka muutoin kulkisivat couturevaatteissa?

Vetement’sin ehdoton vahvuus ja tuntomerkki on tarkkuus yksityiskohdissa. Pienet viittaukset edellisten vuosikymmenten tyyliin tai oivaltavat, väärennetyistä henkilöllisyystodistuksista tehdyt kutsukortit, ovat niitä uniikkeja asioita jotka ovat nostaneet Vetement’sin maailmanmaineeseen. Tutut liian pitkät vyöt ja Vetement’sin jo klassikoksi muodostuneet trenssit pääsivät ansaitulle paikalleen, mutta kokoelman hätkähdyttävin asu oli kuitenkin finaalin morsiuspuku. Sekin toi mieleeni UFFin morsiuspukuosaston – mutta kaikki puvut vedettynä päällekkäin.

Mitä mieltä olette Vetement’sin kokoelmasta?

nymag
All invitees were presented with fake ID cards from all over the world. For example a young Brit male editor could have gotten a whole new identity as an old German lady. Photo via Nymag.com

 

What do you think about Vetements’ new collection? I’d love to hear your comments!

Follow STYLEFULLNESS with Bloglovin


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: