Chic (and broke) girl’s guide to Madeira

Situated in the middle of the Atlantic Ocean, precisely 968 km (601 miles) southwest from Lisbon this vibrant, green, tropical island is a paradise on the verge of Europe. The capital Funchal has some amazing architecture and cultivated city culture with wonderful restaurants and cafes in every corner . While it used to be a holiday resort to rich and elderly Brits, it has developed into a pulsating and ever-changing city full of things to do. Even on a budget.

FIN: Alle 1000 km päässä Lissabonista, keskellä Atlanttia, tämä vehreä tuliperäinen saari on pieni paratiisi Euroopaan reunalla. Pääkaupunki Funchal on täynä uskomattoman hienoa arkkitehtuuria ja sen eläväinen kaupunkikulttuuri festivaaleineen, ravintoloineen ja kahviloineen vangitsee matkailijan sydämen. Brittien valtakauden jäänteet, luksushotellit kello viiden teehetkineen, saattavat pelottaa budjettimatkailijaa, mutta saarelta löytyy tekemistä ja näkemistä joka budjetille.

How to get there

Plenty of european airlines fly to Funchal, including the budget-friendly carriers EasyjetAir Berlin and Norwegian. If you don’t mind exact dates you might bag yourself a retun trip from London or Berlin for as low as £60 (69€).

FIN: Miten päästä sinne? Monet eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Funchaliin vuoden ympäri. Helsingistä budjettiystävällisimpinä Norwegian ja Air Berlin, Lontoosta saatta saada Easyjetillä meno-paluun alle 70 eurolla.

Where to stay

I have to say I’m a huge lover of Airbnb. There are some quite fabulous options available for a fraction of the hotel prices. Check them out and you could find a city centre apartment for only 35€ per night.

But if you want to pamper yourself with the indulgence of walking into a vast breakfast buffet straight from bed, Funchal is full of high quality hotels. Starting from 95€ per night Meliá Madeira Mare is one of the best hotels I’ve ever stayed in*. Its beautiful rooms all have air conditioning, free wifi, luxury beds and most of them are equipped with a breath-taking ocean view. Their restaurants offer delicious local dishes and the basement floor is home to a prestigious beauty salon Malo Clinic. Check out the website and get obsessed!

FIN: Missä majoittua? Airbnb on mullistanut matkailubisneksen kokonaan, ja täytyy myöntää, että mieluummin valitsen asunnon kuin hotellin. Fuchalin keskustassa Airbnb-asunnon voi saada jopa 35€/yö. Hotellin palveluista nauttivalle ehdoton suosikkini saarella on Meliá Madeira Mare. Tästä upeasta luksushotellissa huonehinnat alkavat 95€/yö, joka on varsin kohtuullinen verrattuna moniin muihin alueen hotelleihin. Tyylikkäästi sisustetuissa huoneissa on king-size sänky, kylpyamme, ilmainen wifi-yhteys ja useimmissä hengästyttävän upea merinäköala, Hotellin alakerrassa asiakkaita palvelee saaren parhaaksikin äänenstetty kauneushoitola Malo Clinic. Siinä iloa sadepäiville!

*Meliá is not sponsoring this post, I’m writing this only because I can highly recommend it!

Where to eat

I haven’t come across a bad restaurant in Funchal but bear in mind: don’t always trust Tripadvisor. The easiest way is to walk to the old town and dive into the narrow cobble-stoned street Rua de Santa Maria with tons of great restaurants. Just pick the first one you fancy! My personal favorite is Gavião Novo. The atmosphere is relaxed yet the staff are sharp and courteous. They make every customer feel special and that’s the kind of service many restaurants could learn from. You have to taste the traditional Madeiran beef skewer Espetada or one of the straight-from-sea fish dishes.

A more sophisticated restaurant offering a fine dining experience that won’t break the bank is Armazém do Sal. I would recommend taking the whole menu with wines.

If you want a taste of a local bar, check out Batidos Santa Catarina across the street from the beautiful Santa Catarina park in the city centre. Don’t be intimidated by plastic chairs and a gloomy bar with two serious older men behind it – their fresh fruit juices and smoothies are to die for!

FIN: Missä syödä? Paras ohje hyvän ravintolan löytämiseen on kurkistaa sisälle. Onko ravintola täynnä vai ammottaako tyhjyyttään? Ovatko asiakkaat samanhenkisiä kuin itse olet ja syövätkö he sen näköistä ruokaa, joka saa veden kielellesi? Älä luota sokeasti Tripadvisoriin vaan lähde kävelemään ja tutkimaan paikkoja. Funchalin vanhassa kaupungissa ei käytännössä mitään muuta olekaan, kuin ravintoloita toistensa vieressä, ja myönnettäköön, että en ole alueella törmännyt yhteenkään huonoon ravintolaan. Oma suosikkini on kuitenkin Gavião Novo Rua de Santa Marian varrella.

Fiinimpään illallistamiseen sopii vanhaan suolavarastoon tehty ravintola Armazém do Sal. Ota koko menu ja viinipaketti. Se on sen arvoista. Jos taas haluat sukeltaa paikallisten joukkoon, käy katsastamassa Batidos Santa Catarina. Älä anna auringonpolttamien muovituolien hämätä, paikan smoothiet ja hedelmämehut ovat saaren parhaita.

img_5544

Where to shop

Funchal isn’t really a shopping destination but it offers quite a good selection of European high street chains including Zara, Stradivarius, H&M and Massimo Dutti. Check out Forum Madeira shopping centre in the Ajuda district for last minute holiday attire.

As far as what to buy for those you left home to turn green with envy, the traditional Madeiran jewelry is something to consider alongside that bottle of madeira wine. You can find several jewelry stores next to one another in Funchal.

FIN: Missä shoppailla? Funchal ei ole mikään ostosparatiisi, mutta eurooppalaisten ketjuliikkeiden myymälät löytyvät niin kaupungin keskustasta kuin muutamasta isommasta ostoskeskuksestakin. Kotiin viemiseksi kannattaa hankkia pullo hyvää madeiraviiniä tai tutkia paikallisten kultasepänliikkeiden tarjontaa.

What to do

Rent a car and drive to Porto Moniz in the northwestern tip of the island and dip your feet in the cool Atlantic water in the natural stone pools. It’s just a 45 mins drive from Funchal.

The only sandy beach I’ve found in the whole island is in the second-largest city Machico. It’s a cute little village with really nothing to do but the seafront is beautiful and it’s only 15 mins from Funchal.

Go taste some madeira wine. It’s so delicious! There are two great wineries in the centre of Funchal, Blandy’s and D’Oliveiras that don’t need booking. Just drop in, enjoy and buy too much to carry.

And lastly, go and listen some fado. This amazing, strong traditional music is full of emotion that will make you discreetly wipe down tears before they end up in your wine glass. Ran by a musical family Sabor a Fado is a tiny restaurant in the old town. It’s bit touristy but the music is worth it.

FIN: Mitä tehdä? Vuokraa auto ja hurauta saaren luoteiskärkeen pulikoimaan Porto Monizin luonnonaltaissa. Ajomatka Funchalista on vain 45 minuuttia. Noin vartin matkan päässä saaren itäpuolella on vierailun arvoinen pikkukaupunki Machico. Siellä pääset kokemaan saaren ainoan hiekkarannan.

Madeiraviinin maistelu on ehdoton aktiviteetti saarella. Funchalin keskustassa on kaksi viinitaloa lähekkäin, Blandy’s ja D’Oliveiras. Maistele eri makeusasteita ja vuosikertoja, ja vie pullo parasta kotiin. Myös fado on olennainen osa Madeiran (ja ylipäätään Portugalin) kulttuurielämää. Vahvoja tunteita esiintymisellään herättävän Sauson perheen fadoravintola Sabor a Fado on hieman turismin pilaama, mutta silti käymisen arvoinen paikka.

img_5532

xxx Sonja

Follow Stylefullness with Bloglovin’ / Seuraa Stylefullnessia Bloglovin’ -sovelluksessa

4 Comments

Add yours →

 1. What a sharp and chic blog! Congrats, Sonja!

  Like

 2. Kiitos hyvistä vinkeistä, näppärästi saat suomen ja englannin kielen samaan postaukseen ..mulla on kokoajan vaikeuksia kun tekis mieli kirjoittaa molemmilla kielillä ja postauksista tulee helkutin pitkiä.

  Tää oli anyway hyvä postaus ja pistin ittelle talteen koneelle vinkit! 🙂

  Pina y Coco
  http://www.pinaycoco.fi

  Like

  • Kiitos Pinja!

   Kahdella kielellä kirjoittaminen toki lisää teksiin pituutta, mutta itse olen tullut siihen lopputulokseen, että eri värien käyttö eri kielissä helpottaa lukijaa. Tällöin voi nopeasti scrollata sen (kielisen) tekstin yli jota ei halua lukea. Suurin osa kuitenkin lukee blogeja mobiililaitteilla. 😊 Toivottavasti pääset pian nauttimaan Madeiran ihanuudesta!

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: