Chic (And Broke) Girl’s Guide To Madeira

Situated in the middle of the Atlantic Ocean, precisely 968 km (601 miles) southwest from Lisbon this vibrant, green, tropical island is a paradise on the verge of Europe. The capital Funchal has some amazing architecture and cultivated city culture with wonderful restaurants and cafes in every corner. While it used to be a holiday resort to rich and elderly Brits, it has developed into a pulsating and ever-changing city full of things to do. Even on a budget.

FIN: Alle 1000 km päässä Lissabonista, keskellä Atlanttia, tämä vehreä tuliperäinen saari on pieni paratiisi Euroopaan reunalla. Pääkaupunki Funchal on täynä uskomattoman hienoa arkkitehtuuria ja sen eläväinen kaupunkikulttuuri festivaaleineen, ravintoloineen ja kahviloineen vangitsee matkailijan sydämen. Brittien valtakauden jäänteet, luksushotellit kello viiden teehetkineen, saattavat pelottaa budjettimatkailijaa, mutta saarelta löytyy tekemistä ja näkemistä joka budjetille.

style fullness funchal guide

How to get there

Plenty of european airlines fly to Funchal, including the budget-friendly carriers Easyjet, Transavia and Norwegian. If you don’t mind exact dates you might bag yourself a retun trip from London or Berlin for as low as £60 (69€).

FIN: Miten päästä sinne? Monet eurooppalaiset halpalentoyhtiöt lentävät Funchaliin vuoden ympäri. Helsingistä lennät budjettiystävällisimmin yhdellä välilaskulla Norwegianilla ja Transavialla (KLM:n tytäryhtiö), Lontoosta saatat saada menopaluun Easyjetillä jopa alle 70 eurolla.

funchal

Where to stay

I have to say I’m a huge lover of Airbnb this destination is no exception. There are some quite fabulous options available for a fraction of the hotel prices. Check them out and you could find a central Funchal apartment or a romantic cottage for only 35€ per night.

But if you want to pamper yourself with the indulgence of walking into a vast breakfast buffet straight from bed, Funchal is full of high quality hotels with. Starting from 95€ per night Meliá Madeira Mare is one of the best hotels I’ve ever stayed in offering affordable luxury. Its beautiful rooms all have air conditioning, free wifi, king size beds and most of them equipped with a breath-taking ocean view. Their restaurants offer delicious local dishes and the basement floor is home to a prestigious beauty salon Malo Clinic.

Outside Funchal some great options with rooms under 100€ per night are Enotel Baia in Ponta do Sol, Savoy Saccharin Resort & Spa in Calheta and Quinta do Lorde Resort in Caniçal.

FIN: Missä majoittua? Airbnb on mullistanut matkailubisneksen kokonaan, ja täytyy myöntää, että mieluummin valitsen asunnon kuin hotellin myös tässä kohteessa. Fuchalin keskustassa Airbnb-asunnon voi saada jopa 35€/yö. Hotellin palveluista nauttivalle yksi ehdottomista suosikeistani on Meliá Madeira Mare, joka 95€/yö hintatasollaan tarjoaa luksuselämyksen varsin edullisesti. Tyylikkäästi sisustetuissa huoneissa on king-size sänky, kylpyamme, ilmainen wifi-yhteys ja useimmissa hengästyttävän upea merinäköala. Hotellin alakerrassa asiakkaita palvelee saaren parhaaksikin äänenstetty kauneushoitola Malo Clinic. Siinä iloa sadepäiville!

Myös Funchalin ulkopuolelta löytyy upeita luksushotelleja alle 100€/yö budjetille. Tsekkaa erityisesti Enotel Baia Ponta do Solissa, Savoy Saccharin Resort & Spa Calhetassa ja Quinta do Lorde Resort Caniçalissa.

funchal monte carlo

 

What to do

Rent a car right from the airport so you’ll have the ability to explore the whole island. Distances are short so you can easily make a half-day trip to the other side of the island. Check out natural stone pools in Porto Moniz, sandy beach in Calheta or the easternmost tip of the island Ponta do Furado. You’ll be surprised to see how much the scenery can change within a few kilometers.

Go taste some madeira wine. It’s so delicious! There are two great wineries in the centre of Funchal, Blandy’s and Pereira D’Oliveira that don’t need booking. Just drop in, enjoy and buy too much to carry. If you want to drive further away, visit Henriques & Henriques or Barbeito in Câmara de Lobos.

Visit Nini Andrade Silva Design Centre. One of the most prestigious interior designers in the world, Madeira-born Silva is the woman behind many luxury hotels, including The Vine in Funchal. The design centre showcases her work had has a restaurant and a design cafe with stellar views across the shoreline and the ocean. Perfect for a chic lunch in the sun.

And lastly, go and listen some fado. This amazing, strong traditional Portuguese music is full of emotion that will make you discreetly wipe down tears before they end up in your wine glass. Ran by a musical Sauso family, Sabor a Fado is a tiny restaurant in the old town. It’s bit touristy but the music is worth it.

FIN: Mitä tehdä? Vuokraa auto lentokentältä koko viikoksi. Saarella etäisyydet ovat niin pieniä, että puolipäiväretket eri kaupunkeihin onnistuvat helposti. Käy tsekkaamassa upeat luonnonaltaat Porto Monizissa, kullankeltainen hiekkaranta Calhetassa ja saaren itäisimmän kärjen, Ponta do Furadon huikeat näkymät valtamerelle. Tulet yllättymään, miten erilaisia maisemia saarelta löytyy.

Madeiranmatka ei ole mitään ilman madeiraviinin maistelua. Funchalin keskustassa on kävelyetäisyydellä toisistaan kaksi viinitaloa, Blandy’s ja Pereira D’Oliveira, jotka järjestävät kierroksia ja esittelevät viinejään. Maistele eri makeusasteita ja vuosikertoja, ja vie pullo parasta kotiin. Myös Camara de Lobosissa, vartin ajomatkan päässä Funchalista löytyy kaksi kiinnostavaa viinitilaa; Henriques & Henriques ja Barbeito. Puhelinsoitto etukäteen on viisasta, varsinkin off-sesonkina.

Käy Nini Andrade Silva Design Centressä. Yksi tämän hetken kansainvälisesti arvostetuimmista sisustussuunnittelijoista, Silva on nainen monen designhotellin – kuten Funchalissa sijaitsevan The Vinen – takana. Design centre esittelee hänen työtään, mutta vierailu kannattaa ihan jo tyylikkään ravintolan ja huikeiden näkymien vuoksi. Täydellinen lounaspaikka auringossa.

Myös fado on olennainen osa Madeiran (ja ylipäätään Portugalin) kulttuurielämää. Vahvoja tunteita esiintymisellään herättävän Sauson perheen fadoravintola Sabor a Fado on hieman turismin pilaama, mutta silti käymisen arvoinen paikka.

img_3808

Where to eat

If you’re a foodie, Madeira is your destination. I haven’t come across a bad restaurant in Funchal and the prices are relatively low compared to the exceptional quality. Madeiran cuisine is simple and relies on high-quality ingredients – juicy fruits and vegetables from local farms, delicious wines and fresh fish and seafood straight from the Atlantic Ocean. Carnivores won’t be disappointed either. The traditional Madeiran beef skewer Espetada is probably one of the best meat dishes I’ve ever tasted. My personal favorites for Madeiran cuisine are Gavião Novo in the old town and Regional Flavors that opened recently in the city center.

Allergens are not commonly listed but the staff are very well informed and are able to recommend and prepare a dish safe to enjoy with intolerances or dietary restrictions. However, as a gluten intolerant, it’s always nice to find a restaurant that I’ll know for sure is 100% safe. Situated right down the road from Forum Madeira shopping centre My Way is a restaurant with a completely gluten and lactose free menu.

A more sophisticated restaurant offering a fine dining experience that won’t break the bank is Armazém do Sal. I would recommend taking the set menu with the wine package. If you want a taste of a local bar, check out Batidos Santa Catarina across the street from the beautiful Santa Catarina park in the city centre. Don’t be intimidated by plastic chairs and a gloomy bar with two serious older men behind it – their fresh fruit juices and smoothies are to die for!

FIN: Missä syödä? Madeira on ruokaintoilijan paratiisi. En ole koskaan saanut Funchalissa huonoa ruokaa, ja ravintoloiden hintataso on huomattavan alhainen korkeaan laatuun nähden. Madeiralainen keittiö on yksinkertaista, ja luottaa laadukkaisiin raaka-aineisiin, kuten paikallisten tilojen mehukkaisiin hedelmiin ja vihanneksiin, herkullisiin viineihin ja Atlantista nousevaan tuoreeseen kalaan ja mereneläviin. Lihansyöjätkään eivät joudu Madeiralla pettymään, sillä perinteinen laakerilla ja valkosipulilla maustettu häränlihavarras espetada on ehkäpä paras koskaan syömäni liharuoka. Perinteistä ruokaa tarjoilevista ravintoloista suosikkejani ovat vanhan kaupungin Gavião Novo ja keskustassa sijaitseva hiljattain avattu Regional Flavours.

Madeirallla ravintolat harvoin ilmoittavat allergeeneista listalla, mutta henkilökunta on hyvin valveutunutta. He osaavat suositella listalta turvallisia vaihtoehtoja ruokarajoitteisille, ja useat annokset voidaan kustomoida tarpeiden mukaan. Näin gluteeniallergisena on kuitenkin välillä ihana mennä ravintolaan, jonka tietää varmasti olevan turvallinen. Parin sadan metrin päässä Forum Madeira -ostoskeskuksesta sijaitseva  My Way oli minulle iloinen uusi tuttavuus täysin gluteenittomalla ja laktoosittomalla menullaan.

Fine dining -elämystä kaipaavalle oikea osoite on vanhaan suolavarastoon avattu Armazém do Sal. Valitse menu ja viinipaketti, se on sen arvoista! Jos taas haluat sukeltaa paikallisten joukkoon, käy tsekkaamassa upean Santa Catarina -puiston laidalla Batidos Santa Catarina. Helppoa, yksinkertaista lounasruokaa ja saaren parhaat smoothiet. Älä anna auringonpolttamien muovituolien ja yrmyjen tarjoilijoiden hämätä.

img_5544

Where to shop

Funchal isn’t really a shopping destination but it offers quite a good selection of European high street chains including Zara, Stradivarius, H&M and Massimo Dutti. Check out Forum Madeira shopping centre in the Ajuda district for last minute holiday attire.

As far as what to buy for those you left home to turn green with envy, the traditional Madeiran jewelry is something to consider alongside that bottle of madeira wine. You can find several jewelry stores next to one another in Funchal.

FIN: Missä shoppailla? Funchal ei ole mikään ostosparatiisi, mutta eurooppalaisten ketjuliikkeiden myymälät löytyvät niin kaupungin keskustasta kuin muutamasta isommasta ostoskeskuksestakin. Kotiin viemiseksi kannattaa hankkia pullo hyvää madeiraviiniä tai tutkia paikallisten kultasepänliikkeiden tarjontaa.

madeira

All photos by me. Post updated in January 2018.

 

sign

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 


6 responses to “Chic (And Broke) Girl’s Guide To Madeira”

 1. ABOUT | s t y l e f u l l n e s s Avatar

  […] ps. The photo was taken by my loving Ken Doll Sami on our Madeiran vacay. Read all the insider tips about the island here…. […]

  Like

 2. Josefiina Avatar
  Josefiina

  What a sharp and chic blog! Congrats, Sonja!

  Like

 3. pinjamitrovitch Avatar

  Kiitos hyvistä vinkeistä, näppärästi saat suomen ja englannin kielen samaan postaukseen ..mulla on kokoajan vaikeuksia kun tekis mieli kirjoittaa molemmilla kielillä ja postauksista tulee helkutin pitkiä.

  Tää oli anyway hyvä postaus ja pistin ittelle talteen koneelle vinkit! 🙂

  Pina y Coco
  http://www.pinaycoco.fi

  Like

  1. stylefullness Avatar

   Kiitos Pinja!

   Kahdella kielellä kirjoittaminen toki lisää teksiin pituutta, mutta itse olen tullut siihen lopputulokseen, että eri värien käyttö eri kielissä helpottaa lukijaa. Tällöin voi nopeasti scrollata sen (kielisen) tekstin yli jota ei halua lukea. Suurin osa kuitenkin lukee blogeja mobiililaitteilla. 😊 Toivottavasti pääset pian nauttimaan Madeiran ihanuudesta!

   Liked by 1 person

   1. pinjamitrovitch Avatar

    kiitos vinkeistä! täytyy itsekin ottaa kokeiluun ja/tai keksiä joku näppärä tapa. toivotaan ❤

    Like

 4. […] (Guest Blogger and your coach of style: Sonja) […]

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: