Incredibly Crispy Pancakes That Are Gluten AND Dairy-Free

Hi guys and happy January!

As we all know, gluten and dairy are some nasty beasts to avoid but sometimes a girl just needs her CARBS. Since starting a gluten free diet four months ago I’ve felt so much better but there’s just one itch I haven’t been able to scratch: my great love of bread.

Yes yes, I know there are awesome artisan gluten-free bakeries out there but they tend to be rather pricy. And let’s face it: most of the stuff you’ll find in the supermarket freezer is just plain cardboard. So that’s why I’m choosing to DIY. While it’s hard to succeed with gluten-free bread, these pancakes are fool-proof. PLUS they are dairy-free, too.

So next time you have a craving for some carbs, try and make a batch of these tasty crispy pancakes.

FIN: Hyvää tammikuuta! Gluteenin ja maitotuotteiden haitallisuutta toitotetaan meille joka tuutista, ja itsekin olen eliminoinut gluteenipitoiset viljat ruokavaliostani kokonaan. Kuitenkin joskus tekee mieli hiilareita. Gluteeniton leipä on vielä sen verran tuore juttu, että hintaero tavalliseen leipään on varsin suuri, vaikkei jauhojen kilohinnoissa niin suurta eroa olekaan. Ja jos ihan rehellisiä ollaan: suurin osa marketin pakastehyllyn gluteenittomista leivistä maistuu pahvilta. Vaikka gluteenittoman leivän tekeminen itse on hieman haastavaa taikinan tahmaisen konsistenssin takia, sama ei kuitenkaan päde lettuihin. Mielestäni riisijauho jopa voittaa vehnäjauhon ja mantelimaito lehmänmaidon rapeiden, maukkaiden lettujen valmistuksessa. Tämä resepti perustuu 1:1:2 -laskukaavaan (1 muna ja 1 dl jauhoja per 2 dl jauhoja), joten määriä on helppo kasvattaa ruokittavien suiden määrän mukaan. 

 

gf pancakes

Incredibly crispy pancakes (GF) (MF)

For four people                                                                                         

  • 1,5 cups (4 dl) rice flour
  • 1 tsp (gluten free) baking powder
  • 1/2 tsp himalayan pink salt
  • 4 free-range eggs
  • 3 cups (8 dl) almond milk

Mix flour, baking powder and salt in a bowl. Add eggs and whisk until you get a thick(ish) batter. Add the almond milk slowly whisking all the time.

Fry the pancakes in coconut oil in a hot pan. Remember to heat the plate, otherwise you’ll end up with cold ones in the bottom!

This recipe is easily multiplied since the ratio between flour and milk is 1:2.

pancakes

Gluteenittomat & maidottomat letut

Neljälle

  • 4 dl riisijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl himalajan suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 8 dl mantelimaitoa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää munat ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista. Lisää mantelimaito desi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Paista kuumalla pannulla kookosöljyssä. Muista lämmittää lautanen etukäteen, muuten ensimmäiset letut ehtivät jäähtyä. Kokeile suolaisella tai makealla täytteellä. Nauti!

Enjoy!

sign

Follow Stylefullness with

Bloglovin’ | Facebook | Instagram

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

%d bloggers like this: